Recensie: Peter Frampton Band – Frampton Forgets The Words

 

Peter Frampton Band - Frampton Forgets The Words

Peter Frampton Band – Frampton Forgets The Words
Format: CD – Vinyl – Digital / A&M Records – Universal Music
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

De juist 71 jaar oud geworden Britse gitarist/zanger Peter Framptonis al heel lang een vaste waarde in de rockgeschiedenis. Begonnen als 16-jarige frontman van de teenybopperband The Herd (het knappe kereltje werd in 1968 door teenmagazine Rave zelfs tot The Face Of 68 gekozen) ging het al snel door naar het ruigere werk toen hij in 1969 samen met Small Faces-zanger Steve Marriott, Humble Pie oprichtte.

Drie jaar, vier studioalbums en een live album later verliet hij de toen vooral ook in de Verenigde Staten uiterst populaire hardrock band, vooral omdat het succes gepaard ging met de typerende drank, drugs, seks & rock ‘n’ roll-excessen in de band. Daarvoor was Peter Frampton toch een beetje te netjes opgevoed als zoon van een kunstleraar.

Als solo-artiest werd Frampton in 1976 een absolute wereldster met het album ‘Frampton Comes Alive!’ met de hitsingles Baby, I Love Your Way en Show Me The Way en zijn Talk Guitar Box.

Waarom een zo uitgebreide inleiding voor de recensie van een album uit 2021? Welnu, ‘Frampton Forgets The Words’ heeft weliswaar niets van doen met een eventuele naderende Alzheimer aandoening, maar met een andere kwaal die Frampton’s muzikale carrière ernstig bedreigt.
Frampton maakte in 2019 bekend dat hij lijdt aan een progressieve spierziekte (Inclusion Body Myositis), die hem het gitaarspelen op termijn onmogelijk zal maken. Vandaar dat ‘Frampton Forgets The Words’ weleens het laatste kunststukje van Frampton zou kunnen zijn.

Frampton heeft tien instrumentale covers opgenomen, waarin we nog eens mogen genieten van zijn soepele, melodieuze gitaarspel.

Ondersteund door zijn touring band (zijn aangekondigde afscheidstournee kon door de coronapandemie nog geen doorgang vinden, maar is deo Volente gepland voor 2022), bestaande uit Rob Arthur (keyboards en gitaar), Steve Mackey (bass) en Dan Wojciechowski (drums) schittert Frampton vooral in Radiohead’s Reckoner en Roxy Music’s Avalon door met zijn gitaar prachtig de zanglijnen van respectievelijk Thom Yorke en Bryan Ferry te interpreteren.

Ook in I Don’t Know Why, de Jaco Pastorius-tribute Dreamland en het lekker rockende Are You Gonna Go My Way van Lenny Kravitz is het genieten geblazen.

Van Frampton’s muzikale maatje George Harrison is een orkestrale versie van Isn’t It A Pity opgenomen. Van David Bowie (Frampton en Bowie gingen naar de zelfde art school en Bowie kreeg daar les van Pa Frampton) is een prachtige uitvoering van Loving The Alien door Frampton opgenomen.

Frampton Forgets The Words is daardoor een album geworden waarin de gitarist Peter Frampton nogmaals zijn kunnen vertoont. Laten we hopen dat het niet zijn swan song is.

Tracklist
01. If You Want Me To Stay
02. Reckoner
03. Dreamland
05. Avalon
06. Isn’t It A Pity
07. I Don’t Know Why
08. Are You Gonna Go My Way
09. Loving The Alien
10. Maybe

Website: Peter Frampton