Recensie: Tony Joe White – Smoke From The Chimney

 

Tony Joe White - Smoke From The Chimney

Tony Joe White – Smoke From The Chimney
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Easy Eye Sound
Release: 2021
Tekst: Jan Wolf

Geboren als de jongste van zeven kinderen in Oak Grove,Louisiana in 1943, groeide Tony Joe White op op een katoenplantage. Zijn eerste stappen op het podium zette hij op de lokale schoolfeesten waarna hij al snel de overstap maakte naar het nachtclub circuit van Texas en Louisiana.

In 1968 verhuisde Tony Joe naar Nashville, Tennessee waar hij begon aan een lange en imposante loopbaan als songwriter/gitarist met een volstrekt eigen stijl. Ondanks dat hij de successen uit het begin van zijn loopbaan, “Polk Salad Annie” en “Rainy Night In Georgia” waren toch hits, niet wist te continueren bleef hij albums uitbrengen van een constante kwaliteit en was hij geliefd bij muzikanten binnen en buiten de verenigde staten.

In 2018 kwam er een einde aan de mooie carrière want Op 24 oktober is het alweer drie jaar geleden dat de legendarische Swamp Fox overleed aan een hartstilstand in zijn woning ,Leiper’s Fork in Tennessee U.S.A.

Op 7 mei kwam Tony Joe White’s postume album ‘Smoke From The Chimney’ uit op het Easy Eye Label van producer en Black Keyes lid Dan Auerbach.

In de latere periode van zijn leven besteedde Tony Joe regelmatig tijd aan schrijven van nummers op enkel zijn Fender Stratocaster en zijn donkere stemgeluid. Meestal vonden deze nummers hun weg naar een van zijn latere albums, maar de nummers op deze plaat zijn blijven liggen en daar mogen we gezien het resultaat dankbaar voor zijn.

Tony Joe White

Auerbach tekent ook zelf voor de productie van dit album dat bestaat uit 9 nummers die nog in demo vorm lagen opgeslagen in de thuisstudio van Tony. De demo’s zijn geselecteerd door de zoon van Tony Joe, Jody White en onder begeleiding van Dan Auerbach in samenwerking met  legendarische sessiemuzikanten tot volledige nummers getransformeerd.

Enkele van de muzikanten die op het album gehoord worden zijn ; Bobby Wood op keyboards / Paul Franklin op de pedal steel guitar / Aanstormend gitaartalent Marcus King en Grammy winnende violist Stuart Duncan. Samen waren ze verantwoordelijk voor het uitwerken van de guitar & vocals demo’s.

Ze zijn er in geslaagd om een album af te leveren waarin de pure en eigenzinnige stijl van Tony Joe weerklinkt, soms doet terugdenken aan zijn vroegere albums en zo een waardig eerbetoon af te leveren aan een van de meest bijzondere talenten uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis.

Voor producer Dan Auerbach ging er een langgekoesterde wens in vervulling , al sinds een ontmoeting backstage tijdens een festival in Australië in 2009 hoopte hij op een samenwerking. Jody White heeft meermaals een poging ondernomen bij zijn vader om de twee samen in een studio te krijgen, maar senior hield er niet van om in een studio met iemand anders een samenwerking aan te gaan. Bij de release van dit album vertelt Auerbach dat hij er achteraf ook niet klaar voor was geweest en gelooft dat er een reden is waarom het zo gelopen is en dankbaar dat hij  nou alsnog zijn kans gekregen heeft.

Jody White is er van overtuigd dat zijn vader trots zou zijn geweest op hoe ‘Smoke From The Chimney’ zijn weg naar het levenslicht gevonden heeft en ziet het als een bevestiging van de status van zijn vader als een groot muzikant en dat het bijzonder is om zo laat in zijn carrière nog zo’n hoog niveau te bereiken.

Is het allemaal nieuw en verrassend wat we hier horen? Het antwoord is gelukkig nee en laten we daar vooral dankbaar voor zijn en genieten van een prachtig eerbetoon.

Tracklist:
01. Smoke From The Chimney
02. Boot Money
03. Del Rio, You’re Making Me Cry
04. Listen To Your Song
05. Over You
06. Scary Stories
07. Bubba Jones
08. Someone Is Crying
09. Billy

Website: Tony Joe White