Prince – Chaos And Disorder
Format: CD – LP / Label: Legacy Recordings
Release 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Een treffende titel voor dit wat onbekende album van Prince. Onduidelijk of hij de woorden achter elkaar plaatste of het label. Het is in ieder geval een treffende samenvatting van het jaar 1996 voor de zanger. Zijn carrière bevond zich immers in een staat van absolute chaos en wanorde.

Aan het begin van de jaren negentig vroeg Prince aan label Warner Brothers om zijn contract te ontbinden. Moe van de vele bemoeienissen in zijn carrière wilde hij weg. Nadat Warner zijn eis weigerde begon Prince aan een uitgebreid staaltje career suicide. Hij verwierp zijn artiesten naam voor het onuitspreekbare Love Symbol. Ook liep hij rond met het woord slaaf op zijn wang.

Albums verschenen in hoog tempo. Een actie met een tweeledig doel! Hiermee leverde hij de vereiste albums af. Maar hij ontnam Warner ook het gewilde commercieel succes. Critici als publiek hadden geen trek in deze lichtsnelheid modus operandi. Met ‘Chaos And Disorder’ was het laatste werk afgeleverd en liep het contract af. Na jaren van vechten was Prince vrij!

Tegelijkertijd kun je nu zoveel jaar later ook ander terugkijken op de titanenstrijd tussen label en artiest. Had Prince nu echt altijd gelijk? De man wilde zelf alsmaar (mislukte) films maken, een uiting die Warner niet wilde financieren.
Ook hadden we zonder inmenging van de platenbazen niet klassieker ‘Sign O’the Times’ gehad maar driedubbelaar ‘Crystal Ball’. Waarvan de vraag is of het dezelfde artistieke en commerciële indruk had gemaakt. De centrale vraag is misschien wel, kan de artiest zelf altijd zijn eigen keuzes goed overzien?     

Diezelfde vraag lijkt ook over dit album heen te hangen. Het boekje bij de cd versie vermeldt dat het hier gaat om het laatste originele materiaal dat Prince maakte onder zijn Warner contract. Ook zouden de liedjes alleen voor private use bestemd zijn. Gooide Prince achteloos de tapes richting Warner.
Zo van: ‘Breng dit nog maar uit want dan ben ik van jullie af’? Wie weet, wie weet? Maar voor de fans is het echt geen staf dat deze privé collectie toch werd uitgebracht. Ongeacht wie de collectie heeft samengesteld. Het is een heerlijk album! Stevig rockend met hier en daar een licht psychedelisch uit de bocht vliegende gitaar. Het is bijna een soort vervolg op hitalbum ‘Around The World’ uit 1986. Let ook op het verstilde ‘Into The Light’, een ballad waarin de invloed die Joni Mitchell had op Prince duidelijk hoorbaar is.

Alle publiciteit rondom The Artist Formally Known, de lichtsnelheid waarmee nieuwe werk verscheen en de wat onheilspellende titel maakte dat ‘Chaos And Disorder’ redelijk kansloos in de winkels kwam. Deze remaster biedt de kans om het album te beoordelen op eigen kracht. Los van alle toenmalige ruis. Luister en laat je verassen.

Tracklist:
01. Chaos And Disorder
02. I Like It there
03. Dinner With Delores
04. The Same December
05. Right The Wrong
06. Zannalee
07. I Rock, Therefore I Am
08. Into The Light
09. I Will
10. Dig U Better Dead
11. Had U

Website: Prince