Pretenders – Hate For Sale
Format: CD – LP – Digital / Label: BMG
Release: 2020

 Tekst: Joop van Rossem

Ik kan het me herinneren alsof het gisteren is gebeurd: Frits Spits in draaide in zijn Avondspits een nummer dat me meteen aansprak. Dat bleek dus ‘Brass In Pocket’ van The Pretenders te zijn, een op dat ogenblik totaal onbekend nieuw bandje. Het kort daarop verschenen debuutalbum ‘The Pretenders’ bleek een al even geslaagd schot in de roos te zijn met geweldige songs als ‘Precious‘, ‘Kid‘, ‘Stop Your Sobbing’ en ‘Private Life’.

Ruim 40 jaar na dato staat de plaat nog altijd fier overeind. Meer albums en hitsingles volgden, daarvoor kun je het beste een verzamelaar van de band rond zangeres/gitariste/songschrijver Chrissie Hynde aanschaffen, bijvoorbeeld ‘The Singles’ uit 1987.

Anno 2020 is Chrissie Hynde nog steeds actief, ‘Hate For Sale’ is het elfde studioalbum, waarop ze samenwerkt met drummer van het eerste uur, Martin Chambers, en twee jongere muzikanten: toetsenist Carwyn Ellis en gitarist James Walbourne, die samen met Hynde het tiental liedjes componeerde.

Het nieuwe materiaal doet absoluut niet onder voor eerder werk, te beginnen met de lekkere punky garagerocker Hate For Sale, compleet met grappige aftrapfoutje. Meer stevige archetypische Pretenders-rock is te horen in Turf Accountant Daddy, I Didn’t Know When To Stop, Maybe Love Is In NYC en Didn’t Want To Be This Lonely.
Maar Hynde cs. bieden vanzelfsprekend ook melodieuzere nummers zoals The Buzz en het op een reggaeritme gebouwde Ligtning Man. In het verleden kwam Hynde ook met schitterende ballads (Hymn To Her, I’ll Stand By You) en ook dit keer is dat het geval middels You Can’t Hurt A Fool en de georkestreerde pianoballad Crying In Public.

Een legendarische status zit er niet meer in, maar zij die reeds bekeerd zijn tot de parochie van The Pretenders kunnen dit album blindelings aanschaffen, hoewel de nogal korte speeltijd van krap een half uur wellicht een hindernisje zou kunnen zijn.

Tracklist:
01. Hate For Sale
02. The Buzz
03. Lightning Man
04. Turf Accountant Daddy
05. You Can’t Hurt A Fool
06. I Didn’t Know When To Stop
07. Maybe Love Is In NYC
08. Junkie Walk
09. Didn’t Want To Be This Lonely
10. Crying In Public

Website: The Pretenders