Kristoffer Gildenlöw – Homebound
Format: CD + DVD – Vinyl – Digital / Label: New Joke Productions Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van de progrock zullen Kristoffer Gildenlöw ongetwijfeld kennen als bassist van Kayak maar ook als lid van bands als Pain Of Salvation en the Neal Morse Band.

Deze in Nederland geboren Zweed heeft nu zijn derde soloalbum uit waarop hij de zachte, intiemere kant van de progrock laat horen. Kristoffer beschikt over een stem, die erg intiem en warm klinkt en op veel moment aan het dromerige geluid van David Sylvian (Japan) doet denken. Daarnaast bespeelt hij ook nog eens de bas, keyboards en gitaar) en wordt hij bijgestaan door zijn muzikale vrienden Dirk Bruinenberg (drums, o.a. 7 Miles To Pittsburgh), Jeroen Molenaar (drums), Fredrik Hermansson (piano, Pain Of Salvation), Marcel Singor (gitaar, Kayak), Paul Coenradie (gitaar, Valentine), Jan Willem Ketelaers  (backing vocals, Knight Area), Erna auf der Haar (backing vocals), Maaike Peterse (cello, o.a. Ayreon) en zijn voormalige basleraar Ola Sönnerby (brass).

Dit album was oorspronkelijk als EP bedoeld maar is uiteindelijk dan toch uitgegroeid tot een volwaardig album. En een album dat een behoorlijk diepe indruk maakt!

Het intro van het eerste nummer, Eternal, daalt direct al als een muzikale nevel op je neer met zeer stemmige celloklanken in een ambient landschap.
Vervolgens gaat het nummer over in het al even stemmige Holy Ground, dat vol zit met zacht zwevende synthesizerklanken en teder akoestisch gitaarspel. Kristoffer’s intieme zang zit vol emotie en klinkt bij vlagen ook behoorlijk krachtig. Hier duiken de David Syvian invloeden voor het eerst op.
Like Father Like Son is een nummer, dat opnieuw opgebouwd is rond de akoestische gitaar. Een zacht sfeervol en folky nummer met ingetogen blazerspartijen van Ola Sönnerby. Dit warme nummer doet denken aan een nummer als “If” van Pink Floyd.
Donkere aanzwellende synthesizergolven en breekbaar akoestisch gitaarspel zijn de voorboden van Infected, dat qua sfeer aan de filmmuziek van “The Deer Hunter” doet denken met het zachte, haast fluisterende, stemgeluid van Kristoffer.
Bij het tedere elektrische pianospel in het intro van Snow zie je haast de sneeuwvlokken zachtjes op je neerdalen. Het satijnzachte stemgeluid van Kristoffer voegt daar een David Syvian-achtige klankkleur aan toe.
In Our Home duikt er voor het eerst een rockgeluid op maar zelfs dan klinkt Kristoffer intiem en dromerig in een nummer met de nodige Pink Floyd en Kayak invloeden. I Cried Today is melancholiek en zeer intiem met prachtig cellospel. Chelsea Hotel #2 is een cover van het Leonard Cohen nummer. Dit nummer is altijd een grote inspiratiebron voor Kristoffer geweest en is dan ook een oprecht eerbetoon aan Cohen.
De afsluiter You Need Not Stay (Away) is een intieme pianoballad met heerlijk zoemend basspel.

Dit zeer intieme en warme derde album van Kristoffer Gildenlöw raakt je hart!

Tracklist:
01. Eternal
02. Holy Ground
03. Like Father Like Son
04. Infected
05. Snow
06. Our Home
07. I Cried Today
08. Chelsea Hotel #2
09. You Need Not Stay (Away)

Website: Kristoffer Gildenlöw