Eddie Chacon – Pleasure, Joy And Happiness
Format: vinyl LP – Digital / Label: Day End Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

De die-hard soulliefhebbers zullen Eddie Chacon misschien kennen als één helft van duo Charles & Eddie, dat in ons land ooit een hit hadden met “Would I Lie To You”. In de 80’er jaren bracht hij al een soloalbum uit op het Unkle Luke label (van de rapformatie 2 Live Crew).

Na zijn avonturen met Charles verliet Eddie tijdelijk de muziek om zich op een carrière als modefotograaf te richten.

Maar het bloed gaat het waar het niet kruipen kan en Eddie s weer terug! En hoe!

Vrijwel in zijn eentje nam hij een gloednieuw album op, slechts bijgestaan door producer John Carroll Kirby, bekend van zijn werk met Frank Ocean en Solange Knowles en Kanye West drummer Lamar Carter.

De rest van de instrumenten (en dat zijn de piano en diverse synthesizers) worden door Eddie bespeeld.

Het resultaat is een album waarop de invloed van Marvin Gaye erg groot is maar waarin je ook invloeden als Daryl Hall, Al Green en Todd Rundgren tegenkomt.

Er wordt geopend met Trouble. Een intiem deinende soulballad met een zacht tikkend ritme en Eddie’s hoge Marvin Gaye’s stem. De piano en de synthesizers klinken zeer warm en sensueel.
Een warm blubberende synbas en keyboards veroorzaken in Hurt een Gino Vannelli-achtig sensueel geluid. Een ballad met een zinderend en tintelend geluid.
De volgende intieme ballad, Outside, zweeft aan de hand van een warm golvende synthesizer en zacht tikkende percussie binnen met een wederom hoog Marvin Gaye-achtig geluid. Eddie houdt je vervolgens in zijn intieme greep in My Mind Is Out Of It’s Mind.
De ballad Pleasure, Joy And Happiness kruipt met zijn romige geluid richting het geluid van Daryl Hall terwijl Marvin Gaye nooit ver weg is. Qua sensualiteit mag ook Al Green hier genoemd worden.
Het keyboard geluid in Papa veroorzaakt een warme souldeken van geluid, uiterst geschikt voor de intieme fluwelen zang van Eddie. De sfeer is in Wicked World iets luchtiger ondanks het onderwerp! Een luchtig tikkend nummer met een zeer soulvol geluid. Het zou mij niet verbazen als dit nummer door Simply Red gecoverd zou worden.
De afsluiter Above Below is een sprookjesachtig zwevend nummer waarin ook invloeden van Todd Rundgren en Prince opduiken.

Een pracht album van Eddie Chacon! Zo hoort moderne soul te klinken! Intiem, warm en sensueel!

Tracklist:
01. Trouble
02. Hurt
03. Outside
04. My Mind Is Out Of It’s Mind
05. Pleasure, Joy And Happiness
06. Papa
07. Wicked World
08. Above Below

Website: Eddie Chacon