+Philipp-Fankhauser-Let-Life-Flow-2019

Philipp Fankhauser – Let Life Flow
Format: CD – LP – Cassette – Digital / Label: Funk House Blues Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Het debuutalbum van de Zwitserse zanger-gitarist Philipp Fankhauser verscheen dertig jaar geleden (‘Blues For The Lady’) en inmiddels is hij al toe aan zijn zestiende album. En wederom bewijst hij met dit album dat hij tot de top van de soulblues gerekend moet worden. Zijn album staat, voor het grootste deel, vol met de prachtigste soulblues ballads en midtempo nummers.

Het is daarom ook niet vreemd dat we in de lijst van muzikanten op dit album voormalige Robert Cray bassist Richard Cousins tegenkomen. Daarnaast hoor je op dit album Kenny Neal (zang, gitaar, harmonica), Marco Jencarelli (gitaar), Hendrix Ackle (piano, orgel), Richard Spooner (drums), Flo Bauer (zang, gitaar), Reggie Duncan (pedal steelgitaar), Charles Rose (trombone), Vinnie Ciesielski (trompet), Brad Guin (tenorsaxofoon), Tyler Summers (baritonsaxofoon) en The Shoals Sisters (backing vocals).

Het is al gelijk raak met Let Life Flow, een nummer dat geschreven werd door Kenny Neal. Een soulblues ballad in de stijl van O.V. Wright waarin de heerlijke rauwe soulstem van Phillip gelijk opvalt. De volgende ballad is Born All Over waarin het grofkorrelige stemgeluid van Phillip wederom prima past. Een nummer met een ouderwetse soulklasse!
Cold Cold Winter is een luchtig boppende shuffle met fel priemend gitaarwerk en een zeer soepel swingende band. You’ve Got To Hurt Before You Heal is een breekbare soulblues ballad met spaarzame, maar daardoor oh zo doeltreffende, begeleiding met een aan Bobby Bland herinnerend geluid. En over Bobby Bland gesproken, diens Members Only wordt door Phillip in een iets sneller tempo gecoverd.
The Rock Of Your Love is een voorbeeld van het feit dat country wel degelijk soulvol kan klinken. De cover van het Vince Gill nummer The Rock Of Your Love bewijst dat met een zacht huilende pedal steelgitaar in een romig soulnummer. The Dark Comes Down is vervolgens een licht funky midtempo nummer in een Delbert McClinton/Robert Cray-achtige stijl.
Here In My Arms is wederom een lome intieme soulblues ballad, die gevolgd wordt door de luie rocker Stone Cold & Blue waarin we wederom wat countryinvloeden tegenkomen. In de broeierige fumky blues Wheels To The Road Again zingen Phillip en Kenny Neal een duet. Het lui pompende Wave You Goodbye deed mij veel aan Etta James’ “Down Home Blues” denken.
Jammer genoeg staan er twee nummers op het album, die het soulvolle gevoel even doorbreken. De eerste is de cover van Lucio Della’s Milano. Een in het Italiaans gezongen cover, die te veel richting de Italopop trekt. Ook Phillips’ eerbetoon aan de Zwitserse singer-songwriter Hanery Amman in de pianoballad Chasch Mers Gloube valt te veel buiten de soulbluesboot.
Tot slot neemt Phillip afscheid via de verlate Kerstgroet van Please Come Home For Christmas, een nummer van Charles Brown.

Na dertig jaar bewijst Philipp Fankhauser dat hij nog steeds tot de soulblues top behoort!

Tracklist:
01. Let Life Flow
02. Born All Over
03. Cold Cold Winter
04. You’ve Got To Hurt Before You Heal
05. Members Only (Malaco 2017)
06. The Rock Of Your Love
07. The Dark Comes Down
08. Here In My Arms
09. Stone Cold & Blue
10. Milano
11. Chasch Mers Gloube
12. Wheels To The Road Again
13. Tell Me Again
14. Wave You Goodbye
15. Please Come Home For Christmas

Website: Philipp Fankhauser