Phantom Blues Band – Still Cookin’
Format: CD – Digital / Label: Vizztone Label Group
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De Phantom Blues Band kwam in 1993 bij elkaar als studio band voor Taj Mahal. De samenwerking tussen de vijf heren beviel blijkbaar zo goed dat ze sindsdien samen werken. Alle bandleden hebben mega veel ervaring en hebben letterlijk met de groten der aarde gewerkt. Even een klein lijstje (geloof me, ik laat veel namen weg):

Johnny Lee Schell (gitarist en zanger) heeft gewerkt met: Bonnie Riatt en John Fogerty. Mike Finnigan (toetsenist) heeft gewerkt met: Jimi Hendrix, Crosby Stills and Nash, Rod Stewart en Ringo Starr. Larry Fulcher (bassist) heeft gewerkt met: The Wailers en Andrew Tosh.
Tony Braunagel (drummer) heeft gewerkt met: Bette Midler en Robert Clay. En tot slot: Joe Sublett (saxofonist) heeft gewerkt met: Stevie Ray Vaughan en The Fabulous Thunderbirds.

Zoveel ervaring in één band is natuurlijk geen garantie voor succes. Er zijn talloze bands geweest met een gigantische bak ervaring maar samen in één band werkte het dan gewoon niet.
De Phantom Blues Band is anders. Ze hebben vanaf 1993 tot ongeveer 2005 alleen maar opgetreden als band, om elkaar goed te leren kennen voordat ze de studio in gingen. Niks gaat geforceerd bij deze band en dat is ook op hun albums te horen.

‘Still Cookin’ is hun vierde album als band sinds hun debuut in 2006. De bandleden zijn tussendoor ook nog druk met andere projecten en proberen vooral zoveel mogelijk op te treden. Een hit album scoren en de wereld rond touren is allang geen ambitie meer van de bandleden. Nee, het gaat hun puur om samen muziek te maken. Maar de kans dat we deze band in Nederland gaan zien is denk erg klein.

Het album bevat veel swingende bluesnummers met vaak een mooie hoofdrol voor saxofonist Sublett. De Phantom Blues Band laat echter ook horen dat ze meer kunnen dan swingende blues spelen.
Blues How They Linger is bijvoorbeeld een prachtig rustig bluesnummer die heel langzaam opbouwt naar het einde. Of het verrassende Tequila Con Yerba met veel Spaanse en Zuid Amerikaanse invloeden.
Er staat geen slecht nummer op ‘Still Cookin’ en hoogtepunten van het album zijn het openingsnummer Don’t Fight It en Better But Not Good.

Met deze release laat de Phantom Blues Band weer horen niet alleen veel ervaring te hebben maar deze ook te kunnen toepassen en samen kan werken. Op het hele album hoor je een mooie mix tussen de verschillende instrumenten en iedereen krijgt zijn moment om te schitteren.
Je kan horen dat de band al lange tijd met elkaar samen werkt en elkaar respecteren en inspireren. Om het album af te sluiten heeft de Phantom Blues Band nog een prachtige verrassing voor je in de vorm van het rustige bluesy I Was Blind.

Kortom: De Phantom Blues Band laat weer horen dat ze een band zijn van top formaat, die eindelijk wel eens uit de schaduw mag stappen.

Tracklist:
01. Don’t Fight It
02. Stop Runnin’
03. Wingin’ My Way
04. Just in Case
05. Blues How They Linger
06. Shine On
07. Better But Not Good
08. Tequila Con Yerba
09. Bad Blood
10. Fess On Up
11. I’m Just Your Fool
12. I Was Blind

Website: Phantom Blues Band