Left Arm Tan – Left Arm Ten
Format: CD – Digital / Label: Left Arm Ten
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Left Arm Tan is een band uit Forth Worth, Texas en hoort onmiskenbaar in de Americana/ alternative countryhoek thuis.

De band debuteerde in 2010 met het album ‘Jim’ en het op dat album voorkomende nummer ‘Wish’ werd door Saving Country Music uitgeroepen tot Song of the Year.

Na wat personeelswisselingen bestaat de band momenteel uit Brian Lee (zang, keyboards), Daniel Hines (gitaar, zang), Tim Manders (drums, zang), Joseph Lopez (bas, zang), Shawn Light (gitaar, keyboards, zang) en Mark Belding (dobro, pedal steel en trompet).

Alle bandleden kunnen vocaal prima uit de voeten en dat is op dit album uitstekend te horen. De meerstemmige koortjes klinken namelijk hemels.

Zoals gezegd is Americana/alternative country de stijl van deze band met een geluid waarin flink wat invloeden van 70’s countryrock grootheden als the Eagles en Poco zitten. Een stijl, die in de USA immens populair is.

Verrassend genoeg opent het album met Mexicali Run, een nummer dat op speelse wijze tijuana geluiden mixt met Americana en Amerikaanse 80’s new wave (the Cars!). En dat allemaal in een sompige rocker met uitmuntende zang, een vrolijk tetterende trompet en een soulvol geluid.
Daarna is het ëén en al smachtend klinkende Americana en daar is op zich helemaal niets mis mee. Vooral als het zo verzorgd wordt uitgevoerd als bij Left Arm Tan.
Zo is La Mirage een smachtend deinend nummer met zacht en warm sprankelend gitaarwerk en flink wat Eagles invloeden. The Eagles, maar ook Poco, zijn terug te horen in het sfeervolle Pawn Shop Heart dat haast van een “Take It Easy”-achtige klasse is.
Alpha Bravo wordt ingeleid door de geluiden van een legerhelicopter en is een weemoedige en donkere ballad. In Harder To Let Go gaat de band voorzichtig op de funky Americana toer met tintelende grooves en een Steve Miller Band-achtig geluid.
It Ain’t Love opent met new age-achtige toetsenklanken om daarna over te gaan in een tintelend Americana nummer met een huilende pedal steel. Silver And Gold is vervolgens een intieme ballad over een vrouw, die al haar luxe zou willen inruilen voor wat tederheid en oprechtheid.
Het album wordt afgesloten met het ingetogen jazzy Good Ol’ Days met een fabuleuze pedal steel en een tekst waarin wordt beweerd dat de muziek van vroeger altijd “beter” was. En daar kan natuurlijk over getwist worden!

Left Arm Tan voegt zich met dit nieuwe album moeiteloos in het alsmaar groeiende aanbod van prima verzorgde Americana/alternative country. Stiekem hoop ik toch dat er op een volgend album ook eens iets harder gerockt gaat worden. The Eagles en Poco deden dat tenslotte vroeger ook wel eens!

Tracklist:
01. Mexicali Run
02. La Mirage
03. Pawn Shop Heart
04. Alpha Bravo
05. Stars And City Lights
06. Harder To Let Go
07. Headlights
08. It Ain’t Love
09. Silver And Gold
10. Good Ol’ Days

Website: Left Arm Tan