Best Seat In The House – My Life In The Jeff Healey Band
Format: E-book / ECW Press
Tom Stephen with Keith Elliott Greenberg

Tekst: Peter Marinus

De carrière van bluesrockgitarist Jeff Healey mag met recht kort maar, zeer, krachtig genoemd worden.

Hij werd in 1966 in Toronto geboren en raakte op 1-jarige leeftijd blind door een tumor in zijn oog. Hierdoor raakte hij beide ogen kwijt.

Dit weerhield hem er echter niet van om zich met de muziek bezig te houden en wel met gitaarspelen. Op zijn eigen manier. De gitaar plat op schoot als een soort pedal steelgitaar.

In 1988 brak zijn band, the Jeff Healey Band door met het album ‘See The Light’. Enorm veel optredens en toernees waren het gevolg. En alle clichés uit de rock scene kunnen daar op los gelaten worden want Jeff Healey en zijn maten namen het er goed van qua drank, drugs en vrouwen.

Dat wordt zeer smeuïg verteld door de drummer van de band, Tom Stephen. In zijn boek verhaalt hij op een zeer open wijze over de opkomst maar ook over de zeer bittere ondergang van the Jeff Healey Band en zijn eigen rol daarin.

Tom was namelijk niet alleen de drummer maar ook de manager van de band, hetgeen vaak tot de nodige conflicten leidde. Het ene moment ging Tom helemaal los met de seks, drugs & rock & roll en het andere moment moest hij zijn mede bandleden een standje geven als zij zich te erg hadden misdragen.

Volgens Tom had Jeff Healey zelf ook een hele groter rol in alle ongein van de rock & roll. Zo trof Tom Jeff ’s nachts aan achter het stuur van de toerbus (rijdend). Als je namelijk tegen Jeff zei dat hij iets niet kon door zijn blindheid, deed hij het dus zeker wel!
Ook qua aandacht van de dames zat het bij Jeff wel goed. Hij kon ze dan wel niet zien maar hij kon met zijn handen voelen of er sprake was van een schoonheid. Een ander hilarisch voorval is de bowling wedstrijd die de Jeff Band aanging met ZZ Top. Vooral door het spel van Jeff won de Jeff Healey Band!!!
Natuurlijk zit er ook een bittere kant aan dit boek.

Jeff Healey was op een geven moment de rockbusiness spuugzat en hield zich liever bezig met zijn grote passie, oude jazzmuziek. Hij opende zijn eigen kroeg en trad daar op met zijn jazzorkest Jeff Healey’s Jazz Wizards. De albums van de Jeff Healey Band interesseerde hem eigenlijk niet meer. Het gevolg was dat de verkoopcijfers daalden en dus ook de populariteit van de band.

Dit leidde weer tot de nodige spanningen in de band en aangezien Tom de manager was kreeg hij de zwarte Piet toegeschoven. De spanningen waren dusdanig hoog opgelopen dat de band uiteenviel en de contacten tussen de muzikanten over waren. Zelfs toen Jeff in 2008 overleed was Tom niet welkom op de begrafenis.

Hoe wrang dit voor Tom ook geweest moet zijn, des te opmerkelijker is het dat Tom nog steeds zeer dankbaar en trots is dat hij met een zeer getalenteerde muzikant als Jeff Healey heeft mogen werken.

Een heerlijk boek, dat zeer lekker weg leest!

Website: ECW Press

Website: Jeff Healey