+Paul Carrack - Christmas With Paul Carrack

Paul Carrack – Christmas With Paul Carrack
Format: CD – Digital / Label: Carrack UK
Releasedatum: 13 december 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Wie heeft ooit het begrip kerstplaten bedacht? Welke studiobaas zag er ooit geld in? Als luisteraar worden we ieder jaar zo ongeveer bedolven onder albums volgens dit feestelijke thema. Bekende voorbeelden van artiesten die een kerstalbum hebben gemaakt zijn: Phil Spector, Rick Wakeman, Bob Dylan en Rod Stewart. Vraag blijft toch altijd, is dit nu echt zo nodig en wat moet je ermee de rest van het jaar.
Aan het bovenstaande lijstje van artiesten met een kerstalbum kan de naam Paul Carrack worden toegevoegd. De man met de mooiste blue-eyed soul  stem verzamelt hier losse studio en live opnames bij elkaar, het thema uiteraard kerstmis. Zijn tweede kerstalbum na ‘Winter Wonderland’ uit 2005.

Mocht de naam Paul Carrack je niet bekend voorkomen geen paniek. Ongetwijfeld ken je ‘Tempted’ van Squeeze, ‘How Long’ van Ace of ‘The Living Years’ van Mike and The Mechanics. En dan speelde hij ook bij Roxy Music, Eric Clapton, Nick Lowe, John Hiatt , Roger Waters, Elton John en de Pretenders. Onder eigen naam maakte hij dan ook nog zestien solo albums.

Dan de muzikale inhoud van kerstmis met Paul Carrack. Hoezeer ik ook hou van de man en zijn muzikale prestaties is dit album echt een brug te ver. Zouteloze jazzy remakes van liedjes die al zo vaak zijn gecoverd. Het klinkt fantastisch, de man zelf zingt mooi maar daar is ook alles mee gezegd. Het album kruipt voorbij op zijn eigen trage, steriele manier. Als je dit überhaupt al zou willen draaien doe het dan zo zacht dat het album echt in de achtergrond verdwijnt. Opvallend is wel de overeenkomst tussen de drums op ‘Jingle Bells’ en ‘Take Five’ van Dave Brubeck. Maar ook dit soort muzikale knipogen redden het album niet.

Er is zoveel mooie muziek die je wel met kerst kunt draaien, in ieder geval is heel veel beter dan deze anonieme poging om te cashen tijdens de feestdagen. Dat Paul Carrack in 2020 maar een ijzersterk nieuw album brengt om zich te revancheren op dit (naar mijn mening) misbaksel.

Tracklist:
01. Have Yourself A Merry Little Christmas
02. Christmas Opening
03. Rudolph The Rednose Reindeer
04. Thinking About You (This Christmas)
05. White Christmas
06. Let There Be Peace On Earth
07. Let It Snow,Let It Snow,Let It Snow
08. What A Wonderful World
09. Silent Night
10. Walking In A Winter Wonderland
11. Jingle Bells
12. Sleigh Ride
13. Santa Clause is Coming To Town
14. Rockin Around The Christmas Tree
15. The Man With The Bag
16. Go Tell It on The Mountain
17. This Christmas
18. The Christmas Song
19. Silver Bells
20. When A Child Is Born
21. Dimensions in Blue

Website: Paul Carrack