+Jimmy “Duck” Holmes - Cypress Grove

Jimmy “Duck” Holmes – Cypress Grove
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Easy Eye Sound
Releasedatum: 18 oktober 2019

Tekst: Peter Marinus

Als de naam van Dan Auerbach bij een release opduikt, spitsen de liefhebbers van rauwe, ongepolijste blues, direct hun oren. Wanneer dan ook nog eens blijkt dat Auerbach als producer optreedt van een album van Jimmy “Duck” Holmes, een 72-jarige blueszanger-gitarist uit Bentonia, Mississippi, zijn de verwachtingen helemaal hooggespannen.
En die verwachtingen worden helemaal waargemaakt! Dit zevende album van Jimmy staat boordevol rauwe, ongepolijste Mississippi juke-joint blues. Niet zo verwonderlijk als je weet dat Jimmy de eigenaar is van Amerika’s langst bestaande juke joint, het Blue Front Cafe, waar de blues dagelijks te horen is. Dan Auerbach heeft ervoor gezorgd dat de juke-joint blues zo traditioneel mogelijk klinkt en voegt er slechts minimaal wat extra dimensie aan toe, meestal door zijn snoeiharde fuzzgitaar.

Het album opent met een cover van Skip James’ “Hard Time Killing Floor Blues”, hier met Hard Times als titel. Hier is Jimmy solo te horen samen met zijn primitief ratelende akoestische gitaar en zijn doorleefde krachtige stem. Zinderend en vol met schrijnende emotie. Cypress Grove is een hypnotiserend bluesnummer mede door de Afrikaans aandoende percussie van Sam Bacco en de elektrische gitaar van Dan Auerbach, die voor een Indiaans-achtige trance zorgt. Jimmy vertolkt de bluesklassieker Catfish Bues met een John Lee Hooker-achtige rauwheid waarin de knallende fuzzgitaar van Dan Auerbach de opgetreden bedwelming rauw verstoort.
Ook de versie van het Jimmie Rodgers nummer Goin’ Away Baby is behoorlijk bedwelmend door de monotone rauwe bluesriffs. Marcus King is te gast met zijn slidegitaar in de akoestische versie van de Muddy Waters klassieker Rock Me. Deze krijgt een broeierige luie versie met een gierend snijdende slidegitaarsolo van Marcus King.
De klassieker Little Red Rooster krijgt door de oosters aandoende percussie en de saxofoon van Leon Michels een zeer apart mystiek geluid. Devil Got My Woman is de tweede Skip James cover op dit album en krijgt een akoestische versie met betoverend zachte percussie en sprankelend gitaarspel. Marcus King is met zijn priemende slide te horen in de loom deinende bluesmambo All Night Long dat gevolgd wordt door het loom bonkende Gonna Get Old Someday met zijn raspend primitieve bluesgitaar.
Dan Auerbach laat zijn gitaar diep twangen in het loom voortstomende Train Train en Two Women is een heerlijk ongepolijst Mississippi bluesnummer, dat het album afsluit.

Dan Auerbach heeft ervoor gezorgd dat het ongepolijste Mississippi juke-joint bluesgeluid door Jimmy “Duck” Holmes op een indrukwekkende wijze in leven wordt gehouden.

Tracklist:
01. Hard Times
02. Cypress Grove
03. Catfish Blues
04. Goin’ Away Baby
05. Rock Me
06. Little Red Rooster
07. Devil Got My Woman
08. All Night Long
09. Gonna Get Old Someday
10. Train Train
11. Two Women

Website: : Easy Eye Sound