+Connie Lush - Blue On Blue

Connie Lush – Blue On Blue
Format: CD – Digital / Label: Alessa Records
Releasedatum: 13 december 2019

Tekst: Peter Marinus

De feestdagen in de maand december zijn voor de één dagen vol warmte en liefde en voor de ander dagen vol met gemis, hartenzeer en eenzaamheid. Het nieuwe album van de Engelse blueszangeres Connie Lush kan tijdens deze dagen als de perfecte soundtrack fungeren.
Connie heeft namelijk gekozen voor een elftal nummers, die zij in een zeer intieme, vaak akoestische, setting uitvoert. Over de vocale capaciteiten van Connie mogen geen twijfels meer bestaan. Niet voor niets werd zij vijfmaal uitgeroepen tot “Best Female Singer” in de UK en tweemaal tot “European Blues Vocalist of the Year”.

Connie beperkt zich op haar vierde album niet slechts tot de blues. Er is namelijk ook een aantal jazzy nummers op het album te vinden. Jazzy maar altijd met een flinke dosis blues.

Connie opent met Careless Love. Een jazztraditional, die ook ooit door Bessie Smith vertolkt werd. In deze pianoblues wordt Connie slechts begeleid door de bluesy piano van Marcel Illetschko en de trompet van Tony Peers met een zeer emotioneel en breekbaar resultaat.
De loom pompende piano begeleidt Connie in Can We Love Again waarin Connie’s doorleefde zang schittert naast de jazzy trompet. Verrassend is de cover van het Little Feat nummer Roll ‘Em Easy, dat in Connie’s handen een intieme akoestische versie krijgt met de galmende gitaar van John Lewis. It Hurts So Bad is een sfeervolle pianoballad met soulvolle zang van Connie en de stemmige cello van Satin Beige Chousmer.
In You Don’t Know Me, een cover van het Eddy Arnold nummer, zingt Connie een duet met de soulvolle Thomas Lang. Een intieme jazzy ballad! Ook Unfaithfully Yours is een sfeervolle ballad met zachte accordeon klanken van Paul Schuberth en een zacht huilende slidegitaar. Apart is de cover van Blind Willie Johnson’s Nobody’s Fault But Mine. In deze versie wordt Connie slechts begeleid door de funky drums van Rick Farlow met een dreigend en bovenal bluesy groovend resultaat.
You Can’t Make Me Stay is vervolgens weer een intieme jazzy ballad in de beste Billie Holiday traditie met breekbaar zacht trompetspel. Trouble So Hard is een cover van het Vera Hall nummer. Een emotionele blues met donkere trage begeleiding waarin de snijdende bluesy akoestische gitaar van John Lewis er bovenuit springt. Blame It All On Me is opgedragen aan Connie’s moeder Marylou. Een tedere pianoballad waar de moederliefde vol overgave vanaf spat.
De korte afsluiter Blue Blue is opgedragen aan de eerste blueszangeressen, die het meestal alleen met hun stem, een borrel, en soms een trompetist moesten doen bij hun optredens. Dit nummer wordt indrukwekkend gebracht in een uiterst breekbaar duet tussen Connie’s bluesstem en een melancholieke trompet.

Dit vierde album van Connie Lush is een uiterst intiem en bluesy album waar je de komende feestdagen absoluut mee door gaat komen!

Tracklist:
01. Careless Love
02. Can We Love Again
03. Roll ’Em Easy
04. It Hurts So Bad
05. You Don’t Know Me
06. Unfaithfully Yours
07. Nobody’s Fault But Mine
08. You Can’t Make Me Stay
09. Trouble So Hard
10. Blame It All On Me
11. Blue Blue

Website: Connie Lush