Paul Carrack – Another Side of Paul Carrack
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Carrack-UK SWR
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

‘Another Side Of Paul Carrack, featuring The SWR Big Band & Strings’, is het resultaat van een documentaire die de Süd-West Rundfunk vorig jaar opnam over Paul Carrack.
Carrack is een fantastische pop-soul vocalist, zoals hij sinds de zeventiger jaren bewees in bands als Ace (met de wereldhit How Long), Squeeze en Mike + The Mechanics (het hobbybandje van Genesis-gitarist Mike Rutherford).

Op dit album keert Carrack terug naar de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw, de periode van jazz-crooners als Frank Sinatra, Nat “King” Cole en Andy Williams. Carrack en de SWR Big Band & Strings spelen een aantal zwaar georkestreerde jazzstandards na, zonder er iets origineels aan toe te voegen.

Zo klinkt Carrack soms als een Frank Sinatra-kloon (Come Rain Or Come Shine, Learnin’ The Blues, I’ve Got you Under My Skin, Danny Boy) en dan weer als Nat “King” Cole (in For All We Know, You Don’t Know Me, At Last), waarbij zijn stem dreigt te verzuipen in het orkestrale geweld van de SWR Big Band.
Zelfs het recentere Love Will Keep Us Alive, in 1994 geschreven door Carrack en ex-Traffic vocalist/drummer Jim Capaldi, dat door The Eagles de hitlijsten in werd gespeeld, krijgt hier de Sinatra-behandeling, waardoor de song bleekjes afsteekt bij het origineel.

Toch zijn er ook een paar lichtpuntjes. De door Paul Carrack in 1975 geschreven en gezongen wereldhit How Long klinkt nog immer als een sterke song, ondanks de ‘verjazzing’ die hier is toegepast. Hetzelfde geldt voor het van Mike + The Mechanics bekende The Living Years.
Echt goed werkt de big band-aanpak in Nick Lowe’s What’s Shakin’ On The Hill, dat een minder orkestrale, intiemere uitvoering krijgt, waarin Carrack’s formidabele pop-soul stem in al zijn facetten tot zijn recht komt.
Hetzelfde geldt voor Sticks and Stones, een Engels kinderliedje uit 1830 (“Sticks and stones may break my bones, but words shall never hurt me”), dat een soul-uitvoering krijgt, die gedomineerd wordt door orgel en sax.

Al met al moeten we constateren dat Paul Carrack met dit album een vrij overbodige plaat heeft opgenomen, die hooguit aantoont dat hij over een fantastische, soepele pop-soul stem beschikt (zoals Phil Collins ooit zei, dat zelfs als Carrack het telefoonboek zingt het nog fantastisch klinkt).                          

Maar dat wisten we eigenlijk al.   

Tracks:
01. Come Rain Or Come Shine
02. Love Will Keep Us Alive
03. For All We Know
04. L0earnin’ The Blues
05. How Long
06. You Don’T Know Me
07. Danny Boy
08. What’S Shakin’ On The Hill
09. I’Ve Got You Under My Skin
10. At Last
11. I Don’T Know Enough About You
12. Sticks And Stones
13. The Living Years

Website: Paul Carrack