Alias Smith & Jones – Hit & Run
Format: CD – Digital / Label: As In The Ear Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Dit album is het debuut van het duo Alias Smith & Jones uit New York. Eerder waren Salvatore Carolei(harmonica) en Renée Flemings (zang) al actief onder de naam Renee & the Derelicts.

Nu worden ze bijgestaan door een groot aantal doorgewinterde muzikanten, die hun sporen verdienden bij bands en artiesten als Baliter Space, Etta James en Shemekia Copeland. Ik noem bijvoorbeeld de gitaristen David “Doc” French, Paul Bauman en Michael Hill.

Op dit album van Alias Smith & Jones zijn ze verzameld onder de bandnaam the Button Men.

We hebben hier te maken met een zeer aangenaam debuutalbum waarop de blues centraal staat. De ene keer in een funky versie, de andere keer als broeierige rauwe blues.

Geopend wordt met het titelnummer Hit & Run. Een rauw groovende blues met snijdende gitaarriffs van Jack Morer, krachtige soulvolle zang van Renée en een brullende harmonicasolo van Salvatore. En dit alles op een funky Bo Diddley-achtihe wijze.
Vervolgens is Long Time Child (Extended Version) een luie, broeierig slepende shuffle met een weemoedig huilende harmonica, galmende slidegitaar en de powerzang van Renée.
Michael Hill treedt aan op gitaar in Hot Box Boogie, dat een feestelijk pompende boogie is met uitbundig brullend harmonicaspel en de onderkoelde zang van Renée.
Met David French op gitaar keert het duo terug naar de rauwe basis van de blues in Going Down To The River. Een trage stampende blues met rauw slidegitaarwerk. Bad Bad Whiskey is een lui swingende cover van het Amos Milburn nummer met de krachtige zang van Renée in de hoofdrol naast Salvatore’s brullende harmonica.
Verrassend is de bluesy cover van Stevie Wonder’s Maybe Your Baby, die hier broeierig funky klinkt. Paul Bauman is op gitaar te horen in de intieme funky shuffle Gone met heerlijk bluesy harmonicaspel van Salvatore. Daarna is You Ain’t The One een gemeen groovend bluesnummer met hard bijtend gitaarspel van Jack Morer en brullend harmonicawerk van Salvatore. De gevoelige warme ballad Look What Love Has Done vertoont door het warme spel van gitarist Jack Morer lichte “Angel” (Hendrix) trekjes.
Afgesloten wordt met de “edited version” van Long Time Child.

Dit album van Alias Smith & Jones is een prima debuut met een prima mix van rauwe blues en een soulvol geluid.

Tracklist:
01. Hit & Run
02. Long Time Child (Extended Version)
03. Hot Box Boogie
04. Going Down To The River
05. Bad Bad Whiskey
06. Maybe Your Baby
07. Gone
08. You Ain’t The One
09. Look What Love Has Done
10. Long Time Child (Edited Version)

Website: Alias Smith & Jones