Ozzy Osbourne – Ordinary Man
Format: CD – LP – Digital / Label: Epic Records
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

Het is een klein wonder dat Ozzy Osbourne, 71 jaar oud, nog in staat is om een album te maken. Hij was vanaf 1967 tot 1979 de frontman van Black Sabbath voordat hij ontslagen werd vanwege zijn drank en drugs gebruik. De man was volledig de weg kwijt maar wist, door zijn vrouw Sharon Arden, weer terug te komen.
Ozzy komt terug met een geweldige solo plaat, ‘Blizzard of Ozz’, en staat meteen weer aan de top van de hitlijsten. In de jaren tachtig en begin jaren negentig heeft hij veel succes met zijn solo albums en tournee’s. De laatste jaren begint Ozzy’s grote inname van drank en drugs zijn tol te eisen. Hij is niet meer in staat om te touren en wilde nog één album maken.

‘Ordinary Man’ is Ozzy’s allerlaatste album en ze hebben dan ook alles uit de kast getrokken om hier een fantastisch album van te maken. Guns N Roses bassist Duff McKagan en drummer Chad Smith (Red Hot Chili Peppers) staan de Ozzman bij op deze plaat en zelfs Elton John komt nog even langs.

Het album begint meteen sterk met het nummer Straight To Hell. Het nummer doet zelfs even denken aan Black Sabbath en zit erg goed in elkaar. Ozzy’s stem klinkt sterk, maar je kan horen dat er veel aan zijn stem gedaan is om het beter te laten klinken.
Na het stevige openingsnummer is het tijd voor een powerballad en het thema van dit album. In All My Life kijkt Ozzy terug op zijn leven en, uiteraard, zijn verslavingen. “Heaven can take me. But no one can save me from hell again”.
Ozzy weet net zo goed als iedereen dat dit zijn laatste album is en dat laat hij in zijn teksten horen. Vooral in het volgende nummer: Goodbye. De titel zegt eigenlijk alles. Ozzy neemt afscheid van zijn fans, van de wereld en zegt dat hij zijn best heeft gedaan. Zijn vrienden wachten op hem en hij zegt de wereld vaarwel. Waarom dit nummer het album niet afsluit en al als derde nummer op het album staat is mij een raadsel. Dit is Ozzy’s afscheid nummer.
Na dit afscheid komt de grootste verrassing van het album, het nummer Ordinary Man. Een nummer waar duidelijk heel veel tijd in is gestoken en Elton John zingt ook nog een stukje mee. De boodschap is duidelijk: vergeet me niet, ik wil niet doodgaan als een gewone man want zo was mijn leven ook niet.
Dat het album niet makkelijk was voor Ozzy om te maken is te horen tijdens het volgende nummer. Under The Graveyard begint net als veel Ozzy nummers rustig en bouwt langzaam op. Het gaat over het feit dat zijn lichaam het begint op te geven. Na al deze ellende is het tijd voor wat lichtere kost.
Het nummer Eat Me zorgt hiervoor, Ozzy’s leven zit vol humor en dit nummer past daar goed bij. Als je de titel van het volgende nummer ziet, Today Is The End, denk je eerst dat het gaat over zijn eigen dood gaat maar dat is niet zo. Het nummer gaat over het einde van de wereld. Een geweldig nummer die doet denken aan het begin van zijn solocarrière.
Het volgende nummer, Scary Little Green Men, sluit prachtig aan op Today Is The End. Even lijkt het alsof Ozzy een totaal ander album wilde maken, over het einde van de wereld en buitenaards leven. En dat toen zijn gezondheid afnam hij de rest van het album heeft geschreven. Of gaat het nummer toch over zijn verslavingen, de kleine groene mannetjes in zijn hoofd? Voor mij komt na Scary Little Green Men het laatste nummer van het album.
Er staan na Holy For Tonight nog twee nummers op het album maar deze sla ik over. It’s A Raid en Take What You Want zijn nummers van Post Malone waar Ozzy op mee heeft gewerkt. Het zijn hip-hop nummers en zijn duidelijk toegevoegd om het album vol te maken, maar passen niet bij de andere nummers op dit album.
Nee, het einde van het laatste album van Ozzy Osbourne eindigt bijna met een gebed. Het nummer begint met: “Pray for me, father, for I know not what I do.I am the monster, yeah, you must have read the news”.
Samen met het nummer Goodbye een prachtige afscheid van een metal legende, en een zeer bijzonder persoon.

Kortom: Ozzy neemt afscheid met één van zijn meest sterke album sinds ‘Blizzard of Ozz’. Een waardig laatste plaat van een man die niet vergeten zal worden.

Tracklist:
01. Straight To Hell
02. All My Life
03. Goodbye
04. Ordinary Man
05. Under The Graveyard
06. Eat Me
07. Today Is The End
08. Scary Little Green Men
09. Holy For Tonight
10. It’s A Raid
11. Take What You Want

Website: Ozzy Osbourne