Orkhan Efendi – Release Yourself
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Met dit derde album van zanger en multi-instrumentalist Orkhan Efendi uit Baku, Azerbajan, zit ik een beetje in mijn maag.

De muziek op dit album is prima uitgevoerd, hetgeen ook geldt voor de zang. Maar ik raak een beetje in de war van de muzikale stijlen, die Orkhan op dit album rondstrooit.

Dit album komt op mij over alsof Orkhan vreselijk zijn best doet om te bewijzen dat hij allerlei stijlen aan kan en dat komt de eenheid van dit album niet ten goede.

Orkhan bespeelt vrijwel alle instrumenten op dit album slechts bijgestaan door Emil Minyashev (keyboards) en Anar Aliyeu (bas).

Geopend wordt met de rocker Frustration met gemeen snijdend fuzzgitaarspel. Het nummer zit qua stijl enigszins in de bluesy pubrock hoek waarbij je moet denken aan Sniff ‘N The Tears.

Door het donkere stemgeluid van Orkhan duiken meerdere malen Metallica (ten tijden van hun “Nothing Else Matters”) invloeden op. Zijn stem heeft namelijk verdraaid veel van die van James Hetfield weg. Dat gebeurt onder andere in de donker wiegende pianowals Idolized en de ballad Nightmare Of The Belle, een nummer dat gedompeld is in een weldadig progrock geluid.
Dan volgt het instrumentale From The Distance, een solo pianonummer dat als romantische pianomuziek omschreven kan worden.

In de souvolle ballad Imaginary Portrait duikt bluesy gitaarwerk op en in de mid-tempo funky rocker After The Death is het James Hetfield-achtige stemgeluid van Orkhan weer te horen.
Universe In The Mind is een nummer waarin van alles gebeurt. Het opent met een “War Of The World”-achtig gesproken intro waarna invloeden als Dire Straits en Metallica voorbij komen.
Orkhan slaat zelfs af en toe aan het “screamen”, zoals in de pittige rocker Release Yourself.

Dit album van Orkhan Efendi laat horen dat Orkhan nog niet besloten heeft welk muzikale pad hij nu gaat bewandelen. Het gevolg is dat dit album mij niet helemaal weet te overtuigen.

Tracklist:
01. Frustration
02. Idolized
03. Nightmare Of The Belle
04. From The Distance
05. Imaginary Portrait
06. After The Death
07. Separate Line
08. Winter Sun
09. Just A Friend
10. Universe In The Mind
11. Waiting For The Moment
12. Walking On The Way
13. Release Yourself

Website: Orkhan Efendi