OOIOO – Nijimusi
Format: CD – Digital / Label: Thrill Jockey Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

And now for something completely different….! Sommigen van jullie zullen de tijden van de 80’s no-wave beweging nog kennen. Een stroming, die zwaar door de avant-garde en de new wave beïnvloed werd. Noise maakte een groot deel uit van deze stroming samen met zeer eigenwijze rock en dub invloeden. Het centrum van deze beweging lag in New York en artiesten als Suicide, Lydia Lunch en James White waren destijds de grootste namen.

Intussen blijkt het no-wave geluid weer opgedoken te zijn in Japan en wel bij de dames van de band OOIOO. Deze band stamt uit 1995 en werd opgericht door “zangeres”-gitariste Yoshimi O, die ook bekend kan zijn als drumster van the Boredoms en die werkte met artiesten als Kim Gordon (Sonic Youth) en the Flaming Lips. Zij wordt op dit zesde album bijgestaan door MISHINA (drums), kAyAn (gitaar, zang) en AYA (bas, zang).

Het geluid van deze dames is zeker niet doorsnee en vergt van de luisteraar het nodige doorzettingsvermogen. Allerlei muzieksoorten zijn bij de dames op een grote hoop geveegd. Zo kom je op dit album o.a. noise, dub, funk, avant-garde en punk tegen.

Om alvast in de stemming te komen opent het album met de zeer korte noise explosie Nijimusi met krakende en schurende noise en zang, waarbij vergeleken Yoko Ono een zeer toegankelijke artieste is.
Daarna wordt brabbelende Japanse zang in een bad vol donkere wave gekieperd in Nijimu. De invloed van Sonic Youth is hier duidelijk aanwezig door de gitaarnoise maar er is ook ruimte voor verknipte funky no wave. Een soort beklemmende muzikale bad trip.
Vergeleken bij de twee voorgaande nummers is Jibun vrij toegankelijk. Maar dan wel op een zeer eigenzinnige manier gebracht met dreigend gitaarwerk, zacht kreunende zang en Captain Beefheart-achtige structuren. Uiteraard ontbreken ook dit nummer de woeste gitaarnoise stormen niet!
In Tisov probeert een funky bas enige structuur aan te brengen in de eigenwijs voortploegende gitaarpartijen en drumritmes terwijl er allerlei blubberende stemmen voorbijdrijven. De invloed van de Britse band the Popgroup is groot in dit nummer. Rubriceer dit nummer maar als “gemankeerde noisewave met dubinvloeden”.
Na een piepend en schurend noiseintro ontvouwt zich in Asozan 5 een soortemet van avant-dub nummer met zacht groovende bas en drums en sputterende noise en voice samples. De “zangeres” doet hier zelfs een pogong om te klinken als een waanzinnige baviaan.
Na een spacey intro zijn donker dreunende drums en een schurende gitaar in Bulun de begeleiding van zeer intense Japanse zang en een bed van allerlei opduikende noises met ook behoorlijk wat ruimte voor psychedelische acid rock.
Walk For 345 Minutes, While Sayng “Ah Yeah!” With A “Mountain Book” In One Hand, Until A Shower Of Light Pours Down is de idioot lange titel voor een al even idoot lang nummer met stroperige langzame acidrock, blubberende diepe dub bas, zwevende psychedelische gitaar, bombastisch aanzwellende noise en opzwepende punk. En dat allemaal in één nummer!
De afsluiter Kawasemi Ah opent met hypnotiserende gitaarmotiefjes waarna er weer een eigenwijs hoekig groovend nummer ontstaat met een, voor hen, redelijk aanstekelijke melodie, die is volgepropt met allerhande noises, zoals trompetgeschal.

Dit album van OOIOO is absoluut niet bestemd voor de doorsnee muziekliefhebber. De ene helft van de luisteraars zal walgend wegrennen terwijl de andere helft zeer geïntrigeerd achterblijft. Ik hoor bij dat laatste kamp!

https://www.youtube.com/watch/?v=7vXxOFd4mAo

Tracklist:
01. Nijimusic
02. Nijimu
03. Jibun
04. Tisou
05. Asozan 5
06. Bulun
07. Walk For 345 Minutes, While Sayng “Ah Yeah!” With A “Mountain Book” In One Hand, Until A Shower Of Light Pours Down
08. Kawasemi Ah

Website: OOIOO