The Smoggers – Get Stoned On Fuzz
Format: Vinyl LP / Label: Soundflat Records
Releasedatum: 2019

Tekst: Peter Marinus

In de 60’er jaren dook er in vrijwel elke Amerikaanse staat een groot aantal garagerockbandjes op. Allemaal bandjes, die zwaar beïnvloed waren door het geluid van Britse bands als the Pretty Things, the Kinks of the Rolling Stones. Het merendeel van die bandjes ontsteeg de obscuriteit echter niet en kwam niet verder dan een klein aantal singles (die nu trouwens goud waard zijn!).

In de 80’er jaren vond er een herontdekking van dat 60’s garagerockgeluid plaats met bands als the Fuzztones en the Nomads als grootste namen.
Sinds die tijd is de garagerock nooit echt helemaal weggeweest. Altijd waren er wel bands, die bezig bleven met het smerige garagegeluid.

Ook nu heb ik weer zo’n band. De Spaanse band the Smoggers uit Sevilla. Helemaal nieuw is deze band niet want de band werd in 2008 opgericht en bestaat momenteel uit Fernando Jiménez (zang, gitaar, harmonica), Berny Arroyo (sologitaar), Ana Gonzalez (Farfisa orgel, zang), Gusti Jiménez (bas) en Juanjo Betoret (drums).

Met hun zesde album bewijst deze band dat zij tot de top van de hedendaagse garagerock scene hoort. Hun geluid is overduidelijk door de 60’s beïnvloed waarbij je met gaan denken aan het rauwe geluid van bands als the Seeds of the Standells.

Het album wordt geopend met Losing My Mind. Een pompende 60’s garagerocker met een verraderlijk lullig geluid van het Farfisa orgel en een melodie die wel wat weg heeft van Paul Revere & the Raiders’ “(I’m Not Your) Steppin’ Stone” maar dan voorzien van een rauw fuzzgeluid, wild schreeuwende zang en een bluesy harmonica.
13 Women is een verrassende cover van een Bill Haley nummer. Hoewel verrassend…the Fuzztones hebben zich ook ooit aan dit nummer gewaagd! In het geval van the Smoggers is er een flinke lading fuzz aan het nummer toegevoegd waardoor dit een smerige rauwe cover is geworden waarvan Bill Haley’s Brillcream lok spontaan van uit de krul zou raken!
Nunca Más is een Spaanstalige garagerocker, die duidelijk door bands als the Standells of the Seeds beinvloed is. Een nummer met een snijdende fuzzgitaar en een zeer aanstekelijk swingend geluid. Ook het feestelijke No Reason is zeer aanstekelijk en meebrulbaar! Nothing Is Ever Real heeft een licht psychedelisch geluid waardoor dit nummer uitkomt bij een band als the Electric Prunes.
Vervolgens is Radio Go weer een primitieve rauwe garagerocker. Crazy Land wordt ingeluid door het Farfisa orgeltje waarna wederom een rauw pompend garagerocknummer begint met hysterisch huilende zang en een donderend fuzzgeluid. I Wanna Love is een hoekige smerige rocker die meer in het 80’s garagegeluid van the Fuzztones past.
De afsluiter, I Know, is een, voor deze band, vrij rustig garagerocknummer in een lome psychedelische sfeer.

The Smoggers is één van de betere garagerockbands van dit moment en hun nieuwe album is derhalve een aanrader voor liefhebbers van het genre!

Tracklist:
01. Losing My Mind
02. 13 Women
03. Nunca Más
04. No Reason
05. Nothing Is Ever Real
06. Radio Go
07. Crazy Land
08. I Wanna Love
09. Evilness
10. I Know

Website: The Smoggers