Ondara – Folk n’ Roll Vol. 1: Tales of Isolation
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Asylum
Release: 2020

Tekst: Martijn Wesseling

Muzikanten kunnen al een flinke tijd niet optreden en zitten veelal thuis. Ze kunnen echter nog steeds muziek schrijven en maken. Dat doen dan ook veel artiesten. Zo krijgen we uit eigen land regelmatig home recordings van Danny Vera, schreef Thijs Boontjes het liedje Thermopane over de huidige situatie en bracht ook Tangerine een eigen lock down liedje uit. Ook internationale artiesten als Luke Combs, Bon Jovi, Drive-by Truckers en Randy Newman doen een duit in het zakje met Corona en/of quarantaine gerelateerde liedjes.

Ondara (zijn huidige artiestennaam, hij heeft de J.S. er afgehaald) vond één liedje niet genoeg en maakt ons blij met een volledig album. Na zijn sterke debuut ‘Tales of America’, waarmee hij de Amerikaanse droom onder de loep nam, komt hij nu met een serie liedjes over de staat waar de wereld al maanden in leeft.

Op 20-jarige leeftijd kwam deze man vanuit Kenia naar Amerika, om daar zijn droom om singer songwriter te worden na te leven. In 2019 bracht hij zijn debuut uit en sindsdien is zijn carrière van start. Zijn album werd genomineerd voor een Grammy en de hele winter is hij op tour geweest met The Lumineers. Zoals hij zelf aangeeft in dit interview moesten ze helaas net te vroeg stoppen, hij zou nog een optreden geven in zijn woonplaats. Hierdoor voelde de tour niet af. Daarnaast was zijn plan om van start te gaan met de opvolger van zijn debuut, waarop hij wil komen met een groter geluid dan op de voorganger.

Volgens eigen zeggen raakte hij de eerste weken van de quarantaine in een sleur en kwam er weinig uit zijn vingers. Op een ochtend werd hij wakker en besloot hij te gaan schrijven. Het was niet de bedoeling er een album van te maken, hij zag het meer als therapie voor hem zelf. Na drie dagen lagen er echter elf nummers. Wat mij betreft mag hij vaker therapeutisch schrijven.

Het is een akoestisch album, hij ondersteunt zichzelf slechts met gitaar, mond harmonica en in een enkel geval met geklap. De teksten hebben allen te maken met Corona en de quarantaine. Zo zingt hij direct aan de start al, in het nummer Pulled Out Of The Market, over de zorgen die nu alle arbeiders in Amerika hebben die of al werkloos zijn of hun baan dreigen te verliezen.  In Mr. Landlord gaat het over een belangrijke levensbehoefte, een dak boven ons hoofd. Hij zingt de huisbaas toe en kijkt waar de onderhandelingsruimte zit om nog wat langer te kunnen blijven wonen, ondanks de onbetaalde rekening.

De directe teksten en de gestripte manier van uitvoering maken dat veel van deze teksten binnen komen. Gelukkig weet hij er ook soms een komische noot in te gooien, bijvoorbeeld in Lockdown On Date Night Tuesday. Hier maakt een stel het beste van hun vaste uitgaansavondje, door elkaar mooi aangekleed te ontmoeten aan de eigen eettafel. Over het geheel is het echter geen vrolijk album, maar een mooi geschreven en uitgevoerd document van een bijzondere tijd.

Het doet hopen op een volume twee van ‘Folk n’ Roll’, mogelijk wel met liedjes die niet over Corona gaan. Daarnaast doet het verlangen naar de echte opvolger van ‘Tales of America’, waarin hij gaat voor een groter geluid. Fijn “tussendoortje” van een interessante, opkomende, artiest!

Tracklist
01. Pulled Out Of The Market
02. Mr. Landlord
03. Lockdown On Date Night Tuesday
04. From Six Feet Away
05. Isolation Anonymous
06. Shower Song
07. Pyramid Justice
08. Isolation Boredom Syndrome (IBS)
09. Isolation Depression Syndrome (IDS)
10. Isolation Blues (Blame It On The Pathogen)
11. Ballad Of Nana Doline

Website: Ondara