Okesweer – Mannen Van Het Bedreigde Soort
Format: CD – Digital / Label: Magenta
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Nederlandstalige pop-rock is een genre waarin een groot aantal artiesten al snel afglijdt naar erg voorspelbare gladde muziek met bijbehorende nikserige teksten.

Dat is dus bij de band Okesweer uit Arnhem absoluut niet het geval. Op dit album rockt de band bij vlagen stevig of zorgt ervoor dat er flink wat soul in hun muziek zit.

Vlak na de opnames van dit album overleed drummer Roel Toering, die het album ook zou produceren. Zijn plaats achter de drums werd ingenomen door Joost de Boer en de van o.a. Doe Maar en Bløf bekende Peter Vincent nam de productie over. De band bestaat verder uit Fabian Bovenlander (zang), Richard Vleeming (toetsen), Stef Visser (gitaar) en René Giesbertz (bas).

Hun nummer Dichtbij schopte het in 2018 én 2019 tot de Gelderse Top 100. Het is dan ook een erg luchtig swingend popnummer waarbij ik vrijwel constant aan “Stiekem Gedanst” van Toontje Lager moest denken.

Mij bevallen de meer rock-achtige nummers beter zoals de opener van het album, Hé Jij, een pittige rocker met een hoog meebrul gehalte waarin flink wat invloeden van Polle Eduard’s “Ik Wil Jou” terug te horen zijn en daarnaast een soulvol rollend orgel en prima koortjes. Een hit, heren?
Het mid-tempo rockende Paradijs heeft prachtig, haast E-Street Band-achtig pianospel en is een romantisch deinend kwaliteits- popnummer, dat gelukkig niet zo gelikt, en daardoor ongeloofwaardig, klinkt als bijvoorbeeld de 3 J’s.
Vandaag rockt vervolgens weer wat steviger met krachtige bluesy gitaarriffs en een geluid dat richting the Scene gaat. Bij het intro van Mannen Van Het Bedreigde Soort moest ik even aan het intro van “Don’t Fear The Reaper” van Blue Oyster Cult denken. Daarna rockt het nummer broeierig verder.
Ook Misverstanden is een broeierig, maar meer soulvoller nummer, dat richting het geluid van Paul Carrack gaat. Het pompende Ik Ben Bevrijd heeft The Edge-achtig gitaarwerk van Stef Visser en een Polle Eduard-achtige rock felheid.
Wat Is Het Waard is een melancholieke piano ballad die onmiskenbaar door Volumnia!/Xander de Buisonjé beïnvloed is. En daar moet je van houden….
Het intiem voorttikkende Vrij sluit het album af in een aan “The Streets Of Philadelphia” (Springsteen)-achtige sfeer.

Okesweer is een prima aanwinst in het steeds groter wordende aanbod van Nederlandstalige pop-rockartiesten. Ik hoop dat ze een hit gaan scoren met één van hun rockende nummers….

Tracklist:
01. He Jij
02. Paradijs
03. Vandaag
04. Mannen Van Het Bedereigde Soort
05. Dichtbij
06. Misverstanden
07. Wat Is Het Waard
08. Blijf Vannacht Bij Mij
09. Jezelf
10. Ik Ben Bevrijd
11. Deze Avond
12. Vrij

Website: Okesweer