Huey Lewis and The News – Weather
Format: CD – LP – Digital / Label: New Hulex / BMG
Release: 2020

Tekst: Joop van Rossem

In de tachtiger jaren maakten Huey Lewis and The News furore met een aantal aantrekkelijke hitsingles en geweldige albums als ‘Sports’ (1983) en ‘Fore’ (1986).
Erg productief waren de mannen niet want dit nieuwe werkje is pas hun tiende studioalbum in veertig jaar tijd; live optreden zijn ze echter altijd blijven doen.
Daar lijkt nu helaas een streep door te gaan want Lewis kreeg te maken met de ziekte van Ménière wat hem gehoorverlies opleverde met als gevolg het cancelen van live-concerten.  Wellicht is dat ook de reden dat deze verse schijf slechts zeven liedjes telt die in het ergste geval zomaar het laatste levensteken van het gezelschap zou kunnen zijn. Toch is de voorman strijdbaar: in een interview liet hij optekenen: “I’m Deaf, Not Dead”. Hopelijk krijgt de 69-jarige rocker de kans om zijn werk weer op te pakken.

Terug naar ‘Weather’, het eerste album met nieuw materiaal sinds het uit 2001 stammende ‘Plan B’; tien jaar geleden was er nog wel het prima ‘Soulsville’, maar dat was een coverplaat met muziek die ooit werd vereeuwigd door het platenlabel Stax.

Zes originals en één cover: het uit 1958 rock ’n roll nummer Pretty Girls Everywhere van Eugene Church & The Fellows. Het plaatje trapt af met het soepele popliedje While We’re Young, waarin Lewis zijn leeftijd op de hak neemt middels teksten als “We’ll Take A Nap In The Afternoon”. Het daaropvolgende Her Love Is Killin’ Me is een typische Lewis-rocker met lekker mondharmonica-bijdragen, terwijl I Am There For You een fraaie, licht Motown-getinte ballad is.
Het meest bluesy nummer is Hurry Back Baby, gevolgd door Remind Me Why I Love You Again, dat door de heerlijke blazers bands als Average White Band en Tower Of Power in herinnering roept. Afsluiter is het countrynummer One Of The Boys, dat naar verluidt bedoeld was voor Willie Nelson maar hier van Lewis cs. een fraaie uitvoering krijgt.
Het is te hopen dat de tekstregel in dit liedje “Playing With My Friends ‘Til The Music Ends” geen waarheid wordt.

Er is trouwens ook een 2CD Deluxe Edition te koop met op het tweede schijf een vrij willekeurige greep uit het oeuvre van de band.

Tracklist:
01. While We’re Young
02. Her Love Is Killin’ Me
03. I Am There For You
04. Hurry Back Baby
05. Remind Me Why I Love You Again
06. Pretty Girls Everywhere
07. One Of The Boys

Website: Huey Lewis & The News