X Raiders – Weltschmerz ‘89
Format: CD / Label: Suburban Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Herinner je de no-nonsense rock van de Nederlandse band Peter Pan Speedrock nog? Of ben je liefhebber van het smerige Turbonegro geluid? Dan zit je met dit tweede album van de Amsterdamse band X Raiders goed! Deze band produceert namelijk een “in yo face” rockgeluid waarin continu uptempo hard gerockt wordt.

De band bestaat uit de gitaristen Guus en Jeroen, zanger Daniel, drummer Niek en bassist Jaco.

Hun nieuwe album werd live in de Wisseloordstudio opgenomen door de vermaarde producer Attie Bauw (onder andere bekend door zijn werk met Judas Priest en De Staat).
Zoals gezegd is het geluid van X Raiders rauw en hard als Turbonegro terwijl er ook veelvuldig eigenzinnige invloeden a la Faith No More opduiken.

De band spuit uit de startblokken met de uitzinnig pompende rocker Chop Some Wood. Een nummer met een energiek, overweldigend Peter Pan Speedrock-achtig geluid en prima gillend gitaarwerk.
De mannen raggen daarna gewoon verder met Meat Market. Een lomp nummer met baggervette grooves, pompende gitaarriffs en rauwe, soms gillende zang. Rock vol met passie!
In het lui pompende Funeral Crusher duiken Faith No More invloeden op. Dit nummer heeft iets meer melodieuze ingrediënten dan de voorgaande nummers. Het geluid van Faith No More duikt ook op in de hoekig hakkende rocker Ride East met razend riffende gitaren. Een soort rock wervelwind!
I
ce Cream Truck wordt voortgestuwd door meedogenloze hoekige riffs en is een nummer waarin het vroege geluid van Van Halen terug te vinden is.
Fleshwolf is een uitstekend voorbeeld van een “in yo face” rocker. Een compleet losgeslagen woeste rocker waarin de uptempo riffs je om de oren vliegen. Er wordt gewoon verder geraasd in de gemene smerige rocker Wasted. Een nummer met een “lekker” vrouw (of man) onvriendelijke tekst. “I like you better when I’m wasted, I like you better when I’m drunk”. Oedipus zou zo maar eens een hit voor X Raiders kunnen worden. Een funky pompende rocker waarin een Cheap Trick-achtig geluid te horen is.
Vervolgens slaat de stoom weer af van de woeste rocker Train Man met een hilarische NS- sample en Faith No More invloeden.
Na de stuwende rocker Thrust Me, zonder enige poespas, lijkt de afsluiter Dangerzone het rustpunt van dit album te gaan worden. Het nummer begint in eerste instantie als een Golden Earring-achtige ballad maar daarna kunnen de mannen van X Raiders zich toch niet meer inhouden en gaan gewoon weer smerig raggend verder.

X Raiders is een band, die met dit nieuwe album, ook buiten Nederland groot verdiend te worden. Ze beuken je namelijk met dit album compleet murw!!

Tracklist:
01. Chop Some Wood
02. Meat Market
03. Funeral Crusher
04. Ride East
05. Ice Cream Truck
06. Fleshwolf
07. Wasted
08. Oedipus
09. Train Man
10. Thrust Me
11. Dangerzone

Website: X Raiders