Natural Blues – Extraordinary Times (The Duo Sessions)
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

Natural Blues is een bluescollectief uit Duits-Oostenrijkse regio München-Salzburg, dat sinds 1980 in verschillende samenstellingen optreedt. Het collectief bestaat uit oprichter Norbert Egger (gitaar en zang), Hubert Hofherr (bluesharp), Camilo-Mainque Jenny(drums), Alex Meik (contrabas) en Stefan Schubert (gitaar en zang).

De band heeft nu ‘Extraordinary Times’ uitgebracht, een EP met acht nummers. Een deel van de opbrengst van deze EP gaat naar de Black Lives Matters-beweging.

Op ‘Extraordinary Times’ staat bluesmuziek variërend van deltablues tot Chicagoblues, gespeeld door vijf door de wol geverfde bluesmuzikanten. Zo is bluesharpist Hubert Hofherr een van de beste bluesharpisten überhaupt, die jarenlang in Chicago speelde en terug in Europa regelmatig samenspeelt met de Oostenrijkse blueszanger “Sir” Oliver Mally.
In 2019 verscheen van dit duo het album ‘Overdue’ dat ook op deze site lovend werd besproken. De connectie met Mally geldt ook voor contrabassist Alex Meik, die met talloze jazz- en bluesgrootheden speelde en vast lid is van de “Sir” Oliver Mally Group. Ook de drie andere heren hebben hun sporen ruimschoots verdiend in de Duits-Oostenrijkse bluesscene.

En dat is te horen ook op ‘Extraordinary Times’, een album met uitstekend en authentiek gespeelde blues. Het album opent met Muddy Waters, waarin vooral de denderende contrabassound van Alex Meik excelleert. Op I Hear My Phone Ringing is het de beurt aan Hubert Hofherr om uit te blinken en te bewijzen dat er maar weinig bluesharpists zijn die zoveel uit hun instrument kunnen halen als hij.

Op de Taj Mahal-cover Fishing Blues en de eigen compositie van Norbert Egger Sweet Goddess Blues, beide in deltablues-stijl gespeeld, klinkt de band als een gesmeerde machine met prachtig slidegitaarwerk.

In de volgende vier nummers gaat het er wat steviger aan toe met authentieke Chicagoblues in Rockin’ Goddess Blues en Weepin’ ‘n’ Moanin’ (beide composities van Egger) en de BB King-cover Three O’Clock In The Mornin’. Het album sluit af met de song I Can’t Breathe.

Van de opbrengsten van de EP vloeit 2 euro  per verkocht exemplaar naar de Black Lives Matter-beweging en van de song I Can’t Breathe gaan de opbrengsten op de digitale media als Spotify geheel naar deze beweging.

Natural Blues bewijst met ‘Extraordinary Times’ een zeer gedegen en uitstekend spelende bluesformatie te zijn, die tot de top van de Europese bluesscene moet worden gerekend.   

Tracks:
01. Muddy Waters
02. I Hear My Phone Ringing
03. Fishing Blues
04. Sweet Goddess Blues
05. Rockin’ Goddess Blues
06. Weepin’ n’ Moanin’
07. Three O’clock in the Mornin’

08. I Can’t Breathe

Website: Natural Blues