In de Jaren ’60 en ’70 verscheen een groot aantal albums van artiesten, die bij het grote publiek nooit bekend raakte. Daardoor was dit soort albums gedoemd om in de zogenaamde “uitverkoopbakken” te belanden. Hopend, dat er een persoon langs zou komen, die nieuwsgierig genoeg zou zijn om de betreffende artiest eens te gaan uitproberen.

Om die artiesten nu eens uit de vergetelheid te trekken zijn we begonnen met de rubriek:

“Who Are You”

Tekst: Peter Marinus

Streetwalkers is een goed voorbeeld van een klasseband, die ten gevolge van de eind jaren 70’s opduikende punk- en new wave beweging nooit de erkenning heeft gekregen, die de band wel degelijk verdiende.

De band werd in 1973 opgericht door zanger Roger Chapman en gitarist Charlie Whitney. Beiden zijn bekend als lid van de Britse psychedelische 60’s formatie Family.

Nadat deze band op zijn gat ging besloten Chapman en Whitney samen een album op te nemen in 1974 met de titel ‘Streetwalkers’.
Een album met o.a. ex-Family lid Ric Grech en bassist John Wetton.

Om het album live te kunnen promoten werd besloten de band Streetwalkers op te richten met zanger-gitarist Bobby Tench (ex-Jeff Beck Group), drummer Nicko McBain (later in Iron Maiden) en bassist Jon Plotel.

Hun debuutalbum ‘Downtown Flyers’ uit 1975 sloeg vooral in Europa aan. De grote doorbraak kwam echter met het tweede album ‘Red Card’ en de band trad in die periode o.a. op Pinkpop op.

Vooral zanger Roger Chapman viel op door zijn “rochelzang” en zijn woeste stage act waarbij hij menige tamboerijn aan flenters sloeg.

In 1977 werd drummer McBain vervangen door de latere Whitesnake drummer David Dowle en toetsenist Brian Johnstone en nieuwe bassist Mickey Feat kwamen er bij.

Met deze bezetting werd het laatste studio album ‘Vicious But Fair’ opgenomen in 1977. Het album sloeg echter totaal niet aan in de periode die door punk en new wave gedomineerd werd.

Na het album ‘Live’ uit 1977 viel de band dan ook uiteen. Bobby Tench vertrok naar de band van Van Morrison, samen met Mickey Feat.

Charlie Whitney richtte de ook niet succesvolle band Axis Point op, David Dowle dook op in de band Midnight Flyer.

Zanger Roger Chapman begon een solocarriere en was/is met name in Duitsland behoorlijk populair. Hij scoorde ook nog een hit als zanger op de Mike Oldfield single Shadow On The Wall.

Met name het ‘Red Card’ album kan, vat mij betreft, nog steeds als een “klassieker” beschouwd worden.