+My Baby - Live!

My Baby – Live!
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Prehistoric Rhythm
Release: CD en Vinyl vanaf 3 januari 2020 verkrijgbaar, digitaal al beluisterbaar

Tekst: Martijn Wesseling

Wie mijn recensie van ‘Mounaiki- By The Bright Of Night’ heeft gelezen weet dat ik een liefhebber ben van My Baby. Echter vind ik de albums altijd wat minder dan de live ervaring. Dit wil niet zeggen dat de albums niet sterk zijn, in tegenstelling. De ervaring bij een concert van My Baby is echter een vrijwel unieke. Zoals ik al beschreef bij de vorige recensie, lijkt het alsof het hele publiek in trance raakt.
De samensmelting van oergeluiden, blues, wereldmuziek, trance en roots zorgen voor een ritmisch geheel waar je niet op stil kan blijven staan. Zangeres Cato van Dijck staat voor het publiek als een soort priesteres en de hele show is hier om heen gebouwd. Een concert van My Baby moet je ooit eens meegemaakt hebben.

Mijn eerste ervaring was bij de Zwarte Cross, wat ook mijn eerste bezoek was aan de de Zwarte Cross. Dit was in 2015 en de regen kwam toen met bakken uit de lucht. We waren zojuist van plan om te vertrekken, omdat we ondanks de prachtige poncho’s nat waren tot op het bot. En toen hoorde we My Baby spelen op de Bayou. Vanwege de regen hadden ze het publiek uitgenodigd op het podium, omdat daar een afdak boven zat. Hier was echter geen ruimte meer, maar ondanks dat stonden mensen in de regen en de modder mee te dansen. Ook wij konden niet meer stil staan en moesten mee bewegen met deze bezwerende klanken.
Sinds dat concert heb ik My Baby regelmatig live gezien en ook de Zwarte Cross is overigens een jaarlijkse traditie geworden. De concerten die ik daarna in concertzalen heb gezien waren overigens nog indrukwekkender.

Het was dus heel mooi nieuws dat My Baby juist deze live ervaring op plaat wilden vast leggen. Het is niet live voor een publiek, maar live in de studio. Het is ze echter gelukt om redelijk in de buurt te komen van die unieke live ervaring. Ze hebben in ieder geval hun beste plaat tot op heden afgeleverd.

Met negen nummers, gezamenlijk zo’n drie kwartier, laten ze nummers van alle vier de voorgaande albums voorbij komen. Ze worden hier, net als bij het live concert, op andere wijze gespeeld en sluiten naadloos op elkaar aan. Het geheel is dus zoals hier boven beschreven een prachtige samensmelting van genres en geluiden. De energie en het enthousiasme spat uit de boxen en met de ogen dicht zie je Caro bijna dansend voor je staan.
Natuurlijk staat de werkelijke live ervaring altijd nog boven live vanaf een plaat, maar het is ze erg goed gelukt een live ervaring vast te leggen op plaat.

Tracklist:
01. Seeing Red
02. Love Dance
03. Mad Mountain Thyme
04. Cosmic Radio
05. Mounaiki
06. In the Club
07. Uprising
08. Sunflower Sutra
09. Make a Hundred

Website: My Baby