+Gary Eisenbraun - Blink Of An Eye

Gary Eisenbraun – Blink Of An Eye
Format: CD – Digital / Label: Vision Childe Records
Releasedatum: 23 augustus 2019

Tekst: Peter Marinus

Ik heb even op de website van zanger-multiinstrumentalist Gary Eisenbraum zitten tellen en kom daarna tot de conclusie dat we hier met het achttiende album van deze artiest te maken hebben!!! Gary komt oorspronkelijk uit Rochester, New York en woont momenteel in Tampa Bay, Florida. Hij heeft zich laten inspireren door zowel rockacts als The Allman Brothers Band, the Black Crowes en Ian Moore als soulartiesten als Al Green en Otis Redding.

Op zijn nieuwe album bespeelt Gary alle instrumenten zelf en het is vooral zijn harde, rauwe gitaargeluid dat gelijk opvalt. Een gitaargeluid, dat aan het onbehouwen rauwe gitaargeluid van Neil Young doet denken. De soulinvloeden zijn met name terug te horen in het doorleefde rauwe stemgeluid van Gary.
Het is natuurlijk knap als je alle instrumenten zelf bespeelt en dan met een album op de proppen komt dat een geluid heeft alsof er een band staat te spelen. Slechts in het drummen schiet Gary af en toe wat te kort. Zin drumstijl is bij vlagen wat houterig.
Toch weet dit album mij behoorlijk te imponeren. Er staat een aantal nummers op het album, die qua geluid aan Ian Moore doen denken zoals de opener Blink Of An Eye. Een mid-tempo nummer met duidelijke soulinvloeden en met een brandend harde gitaar.
Ook het stuwende Can’t Think About Love doet aan Ian Moore denken. De schuurpapieren stem van Gary klinkt hier uiterst soulvol en in het huilende gitaarwerk zijn lichte Allman Brothers invloeden terug te horen. Dan komt de blues flink aan bod in de trage voortdreunende Delta blues van Right Down In The Middle. Een nummer dat overgaat in funky stuwende bluesrock met weergaloos rauw snijdend gitaarwerk. Het broeierige funky Easier Said Than Done klinkt met zijn zwevende gitaar en log pompende gitaarriffs behoorlijk intens.
Time Catching Up With Me is een intieme en sfeervolle ballad, vergelijkbaar met het rustigere werk van Jeff Healey. Ook het semi-akoestische Coming Up For Air is een ballad met een melancholiek geluid met bijbehorende huilende gitaar.
Hiding In Plain Sight is vervolgens een sompig groovende bluesrocker met riffs die flink in de fuzz gedompeld zijn. Drive It Into The Ground klinkt even smerig. Een zwaar zoemende trage bluesrockshuffle waarin het tempo op een gegeven moment verlaagd wordt om ruimte te maken voor een hard jankende gitaarsolo. In het mid-tempo One More Shot To My Heart zijn behoorlijk wat Thin Lizzy invloeden te bespeuren en in Another Lover On The Run wordt een Neil Young & Crazy Horse-achtige rauwheid gekoppeld aan een zwevend Pink Floyd-achtig geluid.
Na het lome en dreigende Pale Moon sluit Gary het album af met de zeer sompige boogie Wind Me Up, een massief Z.Z. Top-achtig nummer met fraaie melodieuze breaks.

Ik vind het onvoorstelbaar dat wij nu pas in de gaten hebben dat Gary Eisenbraum een zeer talentvolle bluesrock artiest is, die een prima achttiende album heeft afgeleverd.

Tracklist:
01. Blink Of An Eye
02. Can’t Think About Love
03. Right Down In The Middle
04. Easier Said Than Done
05. Time Catching Up With Me
06. Hiding In Plain Sight
07. Drive It Into The Ground
08. Coming Up For Air
09. One More Shot To My Heart
10. Another Lover On The Run
11. Pale Moon
12. Wind Me Up

Website: Gary Eisenbraun