+Mother’s Finest - The Essential Mother’s Finest – The RCAEpic Years

Mother’s Finest – The Essential Mother’s Finest: The RCA/Epic Years
Format: 2CD – Digital / Label: Epic/Sony Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Mother’s Finest is een band uit Atlanta, Georgia en geldt als één van de eerste zwarte bands, die hun soul en funk vermengde met hardrock, naast Jimi Hendrix en Parliament natuurlijk! De band maakte met name in Europa een grote indruk in de 70’s en verscheen o.a. op Pinkpop en bij Rockpalast. De klassieke bezetting is op deze prima verzamelaar te horen, namelijk met Joyce Kennedy (zang), Glenn Murdock (zang), Gary “Moses Mo” Moore (gitaar), Jerry Seay (bas), Mike Keck (toetsen) en Barry Borden (drums).

Op deze dubbele verzamelaar is materiaal te vinden uit zowel hun beginjaren op het RCA label als uit hun succesperiode op het Epic label.

De band debuteerde in 1972 met het ‘Mother’s Finest’ album op het RCA label. Op dat album werd hun soul en funk al voorzichtig van de nodige hardrock elementen voorzien.

Toch opende hun debuutalbum met de soulballad You Move Me. Een nummer waarin geen spoor van hardrock te vinden is maar dat wel alle ruimte geeft aan de gekwelde soulvolle zang van Joyce Kennedy. Daarna doet de rock zijn intrede met nummers als het luchtig groovende Sir And Brother Mann en het wild stomende Monster People. Gierend rockgitaarspel is te horen in het stevig bonkende funkrocknummer Bone Song en het zeer vet groovende Funky Mountain.
Opvallend zijn verder de zachte soulvolle ballad Living Hero (met strijkers!) en de funky variant op de Bo Diddley beat in Run Joe. In 1976 verscheen het doorbraakalbum dat ook ‘Mother’s Finest’ als titel had. Hierop slaagde de band volledig om hun funk met stevige rock te mengen. Zoals in de de spetterende klassieker Fire, die het vooral live altijd goed deed/doet. De loom groovende funkrock van Dontcha Wanna Love Me (extended version) klinkt vervolgens ontzettend sensueel. Rain is daarna weer een uitstekend voorbeeld van de heftige funkrock van Mother’s Finest met een behoorlijk hoog scheurend rockgitaar gehalte.
De eerste CD wordt afgesloten met My Baby waarin Mother’s Finest als een soort funky Bachman-Turner Overdrive klinkt.

Cd 2 opent met Give You All The Love (Inside Of Me) met een swingend percussief geluid en een moddervette funkbas. Het album ‘Another Mother Further’ uit 1977 staat er bijna in zijn geheel op. Slechts “Burning Love”ontbreekt.
Uiteraard ontbrfeekt de hit Baby Love niet! Een hoekig groovende klassieker met felle , haast Chaka Khan-achtige, zang van Joyce Kennedy. De zachtere sensuele kant van de band komt aan bod in de romige ballad Thank You For The Love. In de uiterste stomende funkrock van Dis Go Dis Way, Dis Go Dat Way kan je alleen maar verzuchten “Was alle disco maar zoals deze”.
Mickey’s Monkey is een verpletterend harde cover van het Smokey Robinson & the Miracles nummer. De grote hit Piece Of The Rock, met zijn klassieke “boo boo boo boo boo boo boo boo boo yeah!” intro, ontbreek natuurlijk ook niet. De titel Hard Rock Lover zegt alles. Een funkrock nummer dat én stevig rockt én stevig grooved. De band rockt daarna verder met Truth’ll Set You Free, dat enigszins aan Baby Love doet denken.
Van de nummers van het ‘Mother Factor’ album uit 1978 springen de lome groover Don’t Wanna Come Back en de absoluut sensueelste soulballad ooit, Love Changes, er bovenuit.

Dit is een prima dubbele verzamelaar van een band, die nog steeds als live act zeer gewild is! Mother’s Finest bewijst dat ze één van de beste funkrock bands ooit zijn!

Tracklist:
CD1:
01. You Move Me
02. Sir And Brother Mann
03. Monster People
04. Bone Song
05. Living Hero
06. Middle Of The Night
07. Funky Mountain
08. Run Joe
09. Fire
10. Dontcha Wanna Love Me (extended version)
11. Rain
12. My Baby

CD2:
01. Give You All The Love (Inside Of Me)
02. Baby Love
03. Thank You For The Love
04. Dis Go Dis Way, Dis Go Dat Way
05. Mickey’s Monkey
06. Piece Of The Rock
07. Don’t Wanna Come Back
08. Truth’ll Set You Free
09. Don’t Wanna Come Back
10. Love Changes
11. Can’t Fight The Feeling
12. Watch My Stylin’

Website: Mother’s Finest