Mitch Ryder and the Detroit Wheels – Sockin’ It To You – The Complete Dynovoice New Voice Recordings
Format: 3CD / Label: RPM Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Mitch Ryder, een zanger uit het Amerikaanse Detroit, is nog steeds actief en nog steeds populair, met name in Duitsland.

In de 60’er jaren gold de band Mitch Ryder and the Detroit Wheels als één van de populairste livebands van de USA met hun zeer energieke optredens waarin met name de zeer rauwe soulvolle zang van Mitch Ryder opviel.

Naast Mitch Ryder bestond de band uitJim McCarty (gitaar), Joe Cubert (gitaar), Earl Elliott (bas) en Johnny “Bee” Badjanek (drums). Het geluid van de band zou later ook flink van invloed zijn op het geluid van Bruce Springsteen & the E Street Band.

De band werd begin jaren ’60 opgericht als Billy Lee & the Rivieras en nam onder die naam twee singles op. Omdat er al een band met de naam the Rivieras bestond raadde manager Bob Crewe aan om de naam te veranderen in Mitch Ryder and the Detroit Wheels.

Er werd onder die naam flink wat Amerikaanse hits gescoord zoals Jenny Take A Ride (hun allereerste hit), C.C. Rider, Jenny Jenny, Little Latin Lu en de medleys Devil With The Blue Dress On/Good Golly Miss Molly/Sock It To Me Baby! en Too Many Fishes In The Sea/Three Little Fishes.

In Europa, en dus ook in ons land, brak de band echter niet door.

Vanaf 1967 ging Mitch Ryder solo, op een kort verblijf in de band Detroit (met Steve Hunter) na. Opmerkelijk genoeg werd hij bij onze oosterburen enorm populair dankzij een optreden in het programma Rockpalast.

Nu is er dus een overzichtsbox verschenen met hierop de albums ‘Take A Ride'(1966), ‘Breakout…!!!’ (1966), ‘Sock It To Me!’ (1967) en de soloalbums ), ‘What Now My Love’ (1967) ‘Mitch Ryder Sings The Hits’ (1968), één nummer van het album ‘All Mitch Ryder Hits’ (1967) en wat singles en radiopromos.

Laten we ons eerst maar eens op de hits richten. Jenny Take A Ride is een opwindend pompende medley van C.C. Rider en Jenny, Jenny met een zeer energiek rauw geluid en gemeen snijdend gitaarwerk. Little Latin Lu klint al even opwindend en is een waar soulfeest!
Dat geldt eigenlijk ook voor de zeer dynamische Devil With A Blue Dress On/Good Golly Miss Molly medley en de duidelijk op het Motown geluid gerichte Too Many Fish In The Sea/Three Little Fishes.
De albums staan vol met covers van diverse soulnummers. Zoals Shake A Tail Feather, dat de rauwheid benadert, die Ike & Tina Turner aan dit nummer gaven. Mitch Ryder bewijst meerdere malen dat hij als een blanke James Brown door het leven had kunnen gaan zoals in I Got You (I Feel Good).
I Hope is daarentegen een mierzoete ballad met een totaal misplaatst tijuana geluid. De band kon ook zeer funky klinken zoals in het broeierige I Had It Made of als een gemene garagesoulband in I’d Rather Go To Jail.
Het album ‘What Now My Love’ uit 1967 kan eigenlijk overgeslagen worden aangezien dit een aalglad soloalbum is waarop geprobeerd werd om Mitch richting het Las Vegas geluid van Elvis Presley te krijgen. Slechts in Whole Lotta Shakin’ Goin’ On en het funky That’s It, I Quit – I’m Movin’ On laait het soulvuur nog enigszins op.
Bij de singles op het eind van het album kom je Mitch als een soort Gene Pitney tegen in Blessing In Disguise en als Scott Walker in de bombastische romantische pop van The Lights Of Night.

Als je gek bent van het dynamische soulgeluid van Mitch Ryder and the Detroit Wheels kom je met deze cd-box ruimschoots aan je trekken!

Tracklist:
CD 1:
01. Shake A Tail Feather
02. Come See About Me
03. Let Your Love Light Shine
04. Just A Little Bit
05. I Hope
06. Jenny Take A Ride
07. Please, Please, Please
08. I’ll Go Crazy (aka I Go Crazy)
09. I Got You (I Feel Good)
10. Sticks And Stones
11. Bring It On Home To Me
12. Baby Jane (Mo Mo Jane)
13. Devil With A Blue Dress On – Good Golly Miss Molly
14. Walking The Dog
15. I Had It Made
16. In The Midnight Hour
17. Ooh Papa Doo
18. I Like It Like That
19. Little Latin Lupe Lu
20. You Get Your Kicks
21. Shakin’ With Linda
22. Stubborn Kind Of Fellow
23. Any Day Now
24. I Need Help
25. Breakout

CD 2:
01. Sock It To Me Baby
02. I Can’t Hide It
03. Takin’ All I Can Get
04. Slow Fizz
05. Walk On By
06. I Never Had It Better
07. Shakedown
08. A Face In The Crowd
09. I’d Rather Go To Jail
10. Wild Child
11. Too Many Fish In The Sea – Three Little Fishes
12. Let Your Love Light Shine
13. Walking The Dog
14. Sticks And Stones
15. I Like It Like That
16. Please, Please, Please
17. Ruby Baby
18. Come See About Me
19. Walk On By
20. Stubborn Kind Of Fellow
21. You Are My Sunshine
22. I Got You

https://youtu.be/XMPDA7L2lCc

CD 3:
01. Let It Be Me
02. I Make A Fool Of Myself
03. Born To Lose
04. If You Go Away (Ne Me Quitte Pas)
05. What Now My Love
06. Whole Lotta Shakin’ Goin’ On
07. Sally Go ‘Round The Roses
08. Brown Eyed Handsome Man
09. I Need Lovin’ You
10. That’s It, I Quit, I’m Movin’ On
11. Blessing In Disguise
12. One Grain Of Sand
13. Joy
14. (You’ve Got) Personality – Chantilly Lace
15. The Lights Of Night
16. Baby I Need Your Loving – Theme For Mitch
17. Ring Your Bell
18. Mitch Ryder Radio Promo

Website: Mitch Ryder