Miles Nielsen & The Rusted Hearts – Ohbahoy
Format: CD – Digital  / Label: Eigen Beheer
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Kennen jullie de term “pure pop for now people” nog? Een term, die begin jaren ‘80 opdook om de frisse popgeluiden te omschrijven, die door o.a. Nick Lowe, Greg Kihn en Moon Martin werd gemaakt. En diezelfde “pure pop for now people” is ook van toepassing op het vierde album van Miles Nielsen & the Rusted Hearts uit Rockford, Illinois.

Een band die naast Mike Nielsen (zang, gitaar), bestaat uit James McMahon (gitaar), Adam Plamann (toetsen, sax, percussion), Dave McLellan (bas) en Jeff Werckle (drums).

Het geluid van deze band is op dit album in vrijwel alle nummers ook nog eens voorzien van een flinke Tom Petty laag, vooral door de zang van Miles Nielsen. Daarnaast zit er een constant aanwezig sprankelend, en daardoor aanstekelijk, geluid in hun nummers.
Zoals bijvoorbeeld de opener van het album, Hands Up. Een nummer, dat opent met “Jeopardy” (Greg Kihn)-achtige riffs en dat verder gaat als een sprankelend popnummer met flink wat Tom Petty invloeden. Howl At The Moon is een sfeervol licht funky nummer met galmend zwevend gitaarwerk en een prachtig dromerig geluid. Old Enough is daarna een langzaam pompend nummer met wederom Petty invloeden (de zang) en krachtig snijdende gitaarriffs.
Ghosts is vervolgens een zeer warm zwevende ballad, semi-akoestisch met een breekbaar Americana geluid, gevolgd door Overpass, een aanstekelijk sprankelend Americana nummer met gepassioneerde krachtige zang. Het geluid in Moonlit Ride is zeer soulvol. Een krachtig riffende rocker met hoekige riffs. In het fris swingende Heaven Only Knows duiken R.E.M. en Tom Petty invloeden op maar ook Bruce Springsteen invloeden door de saxofoon en de xylofoon.
De dromerige ballad Life Is (Hard Enough) is qua sfeer soms vergelijkbaar met Springsteen’s “Streets Of Philadelphia” maar ook met de psychedelische pop van een band als Jellyfish. Het album wordt zeer intiem afgesloten met het dromerige Hannah.

Mocht je je trouwens afvragen waar die album titel op slaat, “Ohbahoy” was het denkbeeldige vriendje van Miles Nielsen gedurende zijn jeugdjaren. Fans van Tom Petty zouden zo maar eens getroost kunnen worden door dit prima album van Miles NIelsen & the Rusted Hearts!

Tracklist:
01. Hands Up
02. Howl At The Moon
03. Old Enough
04. Ghosts
05. Overpass
06. Moonlit Ride
07. Big 3
08. Heaven Only Knows
09. Life Is (Hard Enough)
10. I Don’t Care For You
11. Hannah

Website: Miles Nielsen