Recensie: Mike Zito – Resurrection

 

Mike Zito - Resurrection
Mike Zito – Resurrection
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Gulf Coast Records
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Bluesrock gitarist en zanger Mike Zitobegon zijn solocarrière in 2008 vanuit Texas met een drietal soloalbums. Van 2010 tot 2014 maakte Zito deel uit van Royal Southern Brotherhood met onder anderen zanger/percussionist Cyril Neville en gitarist Devon Allman, een band die een mix van blues(rock) en soul maakte. Mike Zito verliet het zeer succesvolle Royal Southern Brotherhood in 2014 om zich te concentreren op zijn solocarrière.

Nu is er zijn zevende soloalbum Resurrection, uitgebracht op zijn eigen label Gulf Coast Records en geproduceerd door de man die ook zijn vorige soloalbums produceerde, David Z, bekend van zijn werk voor Prince.

‘Resurrection’ bevat elf bluesrocknummers, die laten horen dat Mike Zito een prima veelzijdige bluesgitarist en songschrijver is, maar helaas een matig zanger.

De acht eigen songs klinken lekker, of het nu gaat om de bluesrockers Don’t Bring Me Down, When It Rains, You Don’t Have Me of Running Man, Zito’s gitaarwerk is dik in orde. Dat geldt ook voor de slowblues van Dreaming Of You en de bluesballad en meezinger Damned If I Do.

In het slotnummer, de slowblues Resurrection, wreekt zich zijn matige zang helaas nogal. En met de drie covers op ‘Resurrection’ slaat Zito zelf wel enigszins de plank mis. Openingsnummer I’ll Make Love To You van J.J. Cale krijgt een bluesrock uitvoering die überhaupt niet bij het nummer past. Alle subtiliteit van Cale’s akoestische shufflerock is verdwenen. En ook bij de nogal gewaagde cover van Blind Faith’s Presence Of The Lord (denk aan Clapton’s far out gitaarsolo!) bewijst eigenlijk alleen dat Zito als zanger geen Steve Winwood is en dat het naspelen van Clapton’s gitaarsolo een zwaktebod is. De derde cover (Evil van Willie Dixon) voegt weinig toe aan het origineel.

Neemt niet weg dat Mike Zito op ‘Resurrection’ meestentijds laat horen dat hij een prima (southern)bluesrock gitarist is.

Tracks:
01. I’ll Make Love To You
02. Don’t Bring Me Down
03. Dreaming Of You
04. In My Blood
05. Presence Of The Lord
06. When It Rains
07. You Don’t Have Me
08. Damned If I Do
09. Running Man
10. Evil 11. Resurrection

Website: Mike Zito