Recensie: Martha Fields – Headed South

 

Martha Fields - Headed South

Martha Fields – Headed South
Format: CD / Label: Continental Record Services
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

De muzikale roots van de uit Austin, Texas, afkomstige singer-songwriter Martha Fields liggen in de heuvels van Oost Kentucky, in West Virginia en in Texas. Ze is als het ware geboren met country- en folkmuziek in haar bloed. Ze leert zichzelf gitaar spelen en op jonge leeftijd begint ze met het schrijven van liedjes.

Ze heeft o.a. opgetreden met Ricky Scaggs en Merle Travis en heeft een aantal succesvolle tournees door Europa gemaakt, waarin ze ook Nederland heeft aangedaan. Haar vorige twee albums, ‘Southern White Lies’ (2016) en Dancing Shadows’ (2018) belandden in de top tien van de beste albums van de Euro Americana Chart. Martha Fields woont tegenwoordig een gedeelte van het jaar in het Franse Bordeaux.

Vorige maand verscheen haar nieuwe album ‘Headed South’. Het album, met twaalf nieuwe zelf geschreven songs, is tijdens de COVID-19 lockdown opgenomen in het zuidwesten van Frankrijk en gemixt in Butcher Shoppe Studio in Nashville door Sean Sullivan. Martha Fields wordt ook op dit album weer begeleid door haar vertrouwde Franse topmuzikanten.

Het openings- en titelnummer Heades South zet meteen de toon met heerlijke melodieuze Americana en de band laat meteen ook zijn grote muzikale klasse horen. De zang van Martha Fields doet me in het met twangy gitaren versierde Let The Phoenix Rise af en toe denken aan Marianne Faithfull.

In My Garden is lekkere R&B en met solerende bandleden, met een hoofdrol voor Vincent Samyn met zijn tinkelende pianosolo, swingt daarna Lavada’s Lounge de pan uit. Uitbundig is de zang, naast de twangy gitaren en dobro, in Death Rattle Of Love. Dat de roots van Martha Fields in de Appalachen liggen bewijst ze in Hillbilly Babylon.

Bluegrass voert de boventoon in het opwindende Do More Right, met viool, banjo en gitaar. Yellow Roses is een tranen trekkend mooie countryballad en ook Souvenir is een fraaie ballad met prachtige zang gedrenkt in Hammondtonen.

De band, met een strakke ritmesectie, is daarna weer op dreef in het funky rockende High Shelf Mama. Een van de hoogtepunten is het jazzy Bad Boy. Mooie pianosolo’s, opwindende tempoversnellingen met solerende bandleden en blazers. Dat Martha Fields ook voor Franse chansons haar hand niet omdraait laat ze horen in J’entends Siffler Le Train/500 Miles, een song van de Franse zanger Richard Anthony (1938 – 2015). Een indrukwekkend mooie afsluiter.

 Conclusie:
‘Headed South’ is een album met een authentieke mix van country, blues, rock ‘n ‘ roll, bluegrass en folk. Een fantastisch album.

Tracks:
01. Headed South
02. Let The Phoenix Rise
03. In My Garden
04. Lavada’s Lounge
05. Death Rattle Of Love
06. Hillbilly Babylon
07. Do More Right
08. Yellow Roses
09. Souvenir
10. High Shelf Mama
11. Bad Boy
12. J’entends Siffler Le Train/500 Miles

Line up:
Martha Fields – zang
Manu Bertrand – akoestische gitaar, dobro, pedal steel, lap steel, Weissenborn, resonator, banjo, 12-string gitaar, mandoline
Serge Samyn – contrabas, elektrische bas
Urbain Lambert – elektrische gitaar, akoestische gitaar
Dennis Bielsa – drums, percussie, washboard
Manu Godard – hammond
Monica Taylor – backing vocals
Travis Fite – backing vocals
Olivier Leclerc – viool
Vincent Samyn – piano
Bruno Bielsa – trompet
Jean Bielsa – trombone

Website: Martha Fields