Recensie: Michael Van Merwyk – Blue River Rising

 

Michael Van Merwyk - Blue River Rising

Michael Van Merwyk – Blue River Rising
Format: CD / Label: Timezone Receords
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Michael van Merwyk is een Duitse zanger-gitarist met een erg Nederlandse naam. Hij houdt zich bezig met de akoestische blues en doet dat met veel respect en passie. Daarbij helpt het natuurlijk dat Michael een prima gitarist is, die moeiteloos van de snijdende slidegitaar switcht naar intiem fingerpicking gitaarspel.

Zijn nieuwe album opent met Michael’s intieme broeierige slide, die de cover van Juke Boy Bonner, Blue River Rising,  zinderend opent. Het gaat hier om een loom nummer met de warme, doorleefde stem van Michael.

In de lui pompende blues Won’t Get Any Better treedt Gerd Gorke aan met zijn kermende en brullende harmonica. Keep Sinking is een donker pompend nummer waarin Michael op een indrukwekkende wijze ten onder gaat.

Strange Man klinkt sprankelender met Michael’s soepel glijdende slidegitaar. De intense trage shuffle Circumstances heeft de nodige Little Red Rooster invloeden. Ook hier is Gerd Gorke van de partij met zijn hard huilende harmonica.

The Blues Will Do Your Heart Good is een titel, die wij natuurlijk graag ter harte nemen. Het is een cover van Cephas & Wiggins, die opgewekte en lui huppelend klinkt en die voorzien is van de priemende harmonica van Gerd Gorke.

In een tweetal nummers gaat Michael op de folkblues toer. Ten eerste in de cover van Woody Guthrie’s I Ain’t Got No Home In This World Anymore, dat op een intieme, Keb’ ‘Mo achtige wijze wordt vertolkt. Ook I Don’t Want Your Millions, Mister is een cover en wel van Pete Seeger. Een stuwend, pickend, nummer met een bittere tekst.

De afsluiter Travel On is doorspekt met de nodige You Gotta Move elementen.

Het nieuwe album van Michael van Merwyk is uitermate aan te raden aan de fans van de intieme, akoestische, blues.

Tracklist:
01. Blue River Rising
02. Won’t Get Any Better
03. Keep Sinking
04. Strange Man
05. Circumstances
06. The Blues Will Do Your Heart Good
07. Lonely Days
08. Heal My Wounds
09. I Ain’t Got No Home In This World Anymore
10. I Don’t Want Your Millions, Mister
11. Bye Bye Blues
12. Dark & Dreary
13. Road Of Life
14. Travel On

Website: https://www.bluesoul.de/home.html