Martin Barre – Live In NY
Format: 2CD – DVD/ Label: Cleopatra Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

De fans van Jethro Tull en met name die van gitarist Martin Barre worden de laatste tijd maar verwend! Onlangs verscheen er al een dubbel-CD van Martin Barre, ‘MLB Celebrates 50 Years Of Jethro Tull‘ waarop Martin en zijn band de muziek van Jethro Tull eerde en nu is er nog een dubbelalbum verschenen.

Het gaat hier om een heruitgave van het gelijknamige album uit 2016 waarop een registratie staat van een concert in de New Yorkse club ‘Daryl’s House Club’ op 28 april 2016.

Martin’s band bestond destijds uit Dan Crisp (zang, gitaar), Alan Thompson (bas, mandola, slidegitaar, zang) en George Lindsay (drums).

Naast een flinke hoeveelheid Jethro Tull klassiekers staan er ook genoeg nummers uit Martin’s solorepertoire op het album.

Zoals de opener Hammer, afkomstig van het ‘Back To Steel’ album uit 2015. Een pompende bluesrocker met snijdend bluesy gitaarwerk en prima basspel van Alan Thompson.
Steal Your Heart Away komt van het ‘Order To Play’ album uit 2014 en is een prachtige, zacht pompende slowblues met Martin in rauwe topvorm. Het titelnummer van het ‘Back To Steel’ album uit 2015 is een loom voortpompend nummer met vlammend snijdend gitaarwerk.
Misere is een instrumentale progrocker met een melancholiek bluesy geluid terwijl Blackest Eyes gemeen en smerig hard klinkt, afgewisseld met meer folky sprankelende passages.
Eleanor Rigby is uiteraard van the Beatles maar je moet flink je best doen om dit nummer te herkennen in deze Jethro Tull-achtige versie. Slechts de zanglijnen verraden dat het hier om het Beatles nummer gaat.
Rock Me Baby, de bluesklassieker, is in een luie, hard pompende versie te horen met zowel sprankelend als priemend gitaarwerk. Ook Crossroads is een bluesklassieker, die door Martin en zijn band in een verrassend stevig folkrock jasje is gestoken. De uitvoeringen van de Jethro Tull nummers rocken in de uitvoering van Martin en zijn band net iets harder dan de oorspronkelijke versies.
Uiteraard ontbreekt de absolute Tull klassieker Locomotive Breath niet. Deze krijgt op dit album een plagerige ingehouden versie, die, tot groot genoegen van het publiek, toch uiteindelijk in de oorspronkelijke rockversie uitbarst.

Jethro Tull en Martin Barre fans kunnen dit dubbelalbum blindelings aanschaffen!

En dat geldt trouwens ook voor de bluesrock liefhebbers met een wat ruimere blik.

Tracklist:
CD 1:
01. Hammer
02. To Cry You A Song
03. Minstrel In The Gallery
04. Steal Your Heart Away
05. Back To Steel
06. Love Story
07. Misere
08. Eleanor Rigby
09. Sweet Dream
10. Rock Me Baby
11. Thick As A Brick
12. Blackest Eyes

CD 2:
01. Skating Away (On The Thin Ice Of A New Day)
02. Crossroads
03. Martin’s Jig – Hymn 43
04. Bad Man
05. A Song For Jeffery
06. Moment Of Madness
07. Teacher
08. Fatman
09. A New Day Yesterday
10. Locomotove Breath

Website: Martin Barre