Adam Karch – Everything Can Change
Format: CD – Digital / Label: Disques Bros
Release: 2020

Tekst: Filip Heidinga

De in Montreal geboren en getogen Adam Karch begon al op jonge leeftijd met gitaarspelen en op zijn veertiende zat hij in verschillende bands en trad ook solo op. Door de jaren heen verfijnde hij zijn techniek en in 2002 was het tijd om zijn eerste album, ‘Crossroad Diaries’, uit te brengen.

Nu, 18 jaar later, zijn we toe aan album nummer vijf: ‘Everything Can Change’. Het album kwam in februari van dit jaar uit, voor de uitbraak van corona in Europa en Canada. Toch lijkt het wel alsof Karch wist dat dit eraan zat te komen gezien de titel van het album. Karch zegt zelf over het album: “No matter what situation you are in, it can change in an instant. We’re all in this together, we make our own skies blue.” Nou, dat dingen zomaar kunnen veranderen hebben we de afgelopen maanden wel gezien.

Karch begint het album met het vrolijke It’s Your Song, een perfect nummer voor deze tijd. Karch wil met dit nummer zijn luisteraars een hart onder de riem steken met een liedje voor hun. Het nummer laat ook mooi zijn combinatie tussen blues en country horen, iets waar Karch in Canada om bekend staat.
Dat is helemaal goed te horen tijdens het volgende nummer, Fair Verona Blues. Fair Verona Blues is een uptempo blues nummer met veel country invloeden, en een mooi contrast vormt met het eerste nummer.
Karch wil duidelijk op dit album laten horen wat hij allemaal kan want het volgende nummer speelt hij slide-gitaar en heeft het nummer weer een hele andere sfeer dan de vorige twee nummers.
After Midnight is origineel van J.J. Cale maar Karch weet er zijn eigen versie van te maken, met alleen slide-gitaar als begeleiding. Om zijn Canadese roots te laten horen bewerkte Karch het volgende nummer, In The Wintertime, van Wade Olson. Het is een oud Canadees nummer die in een totaal nieuw jasje wordt gestoken door Karch.
In The Wintertime heeft ook weer een totaal andere sfeer dan de vorige nummers en door Karch elektrische gitaar is het meer een soft rock nummer geworden.
De overgang naar het volgende nummer is behoorlijk groot. Everything Can Change gaat zoals eerder gezegd (geschreven) over dat alles opeens kan veranderen, en dat hebben we intussen allemaal wel ondervonden. In dit nummer zingt Karch dat we niet bij de pakken neer moeten zitten als het niet goed gaat. Alles kan veranderen en weer beter gaan. Een mooi nummer voor in deze tijd dus.
Na dit nummer wat lijkt te zijn geschreven over de huidige wereld (met corona), trakteert Karch ons op een rustig nummer voor zondagochtend. Het instrumentale Porch Groove (Sunday Morning) brengt Karch zelf terug naar de tijd dat hij op zondag uren achter elkaar zat te oefenen. Voor het volgende nummer horen we Karch eerst aftellen voordat ze beginnen. Het nummer sluit goed aan op het vorige nummer.
Bitter Harvest is een lekkere slow blues nummer, die meer thuis hoort in New Orleans dan in Canada maar wel erg mooi wordt gebracht door Karch en zijn band.
Hierna komt Karch weer met een cover, en wederom probeert hij een eigen versie te maken van een bekend nummer. Don’t Think Twice is van Bob Dylan maar ook hier weet Karch wel raad mee, en maakt ook hier zijn eigen versie van. Ook het volgende nummer is een cover, dit keer van Robert Johnson.
Preachin’ Blues (Up Jumped The Devil)
zit allang in het repertoire van Karch en regelmatig maakt hij een erg lange versie van dit nummer, naar eigen zeggen meer dan tien minuten. Op het album duurt het nummer echter nog geen vijf minuten.
Na dit echte blues nummer gaat Karch weer terug naar zijn country roots met het nummer Life. Karch sluit het album af met weer een Porch Groove, we hebben al Porch Groove (Sunday Morning) gehoord maar nu krijgen we Porch Groove (Saturday Night) te horen.
Wederom, net als Sunday Morning, een instrumentaal nummer maar dan met een hele andere sfeer.

Kortom: Adam Karch levert met zijn vijfde album een zeer gevarieerd album af. Blues en Country invloeden komen samen en Karch weet daar een mooi geheel van te maken. En onthoud: Everything Can Change (ook deze corona maatregelen).

Tracklist:
01. It’s Your Song
02. Fair Verona Blues
03. After Midnight
04. In The Wintertime
05. Everything can Change
06. Porch Groove (Sunday Morning)
07. Bitter Harvest
08. Don’t Think Twice
09. Preachin’ Blues (Up Jump The Devil)
10. Life
11. Porch Groove (Saturday Evening)

Website: Adam Karch