Jonathan Hultén – Chants From Another Place
Format: CD – LP – Digital / Label: KScope
Release:  2020

Tekst: Paul Op den Kamp

Het eerste wat je hoort is het geluid van een gitaar. Een wat stuwend geluid dat het beeld oproept van een desolaat landschap. Een eenzame persoon in het midden van wat alleen omschreven kan worden als een uniek gebied vertelt zijn verhaal. Die man is natuurlijk Jonathan Hultén. En zijn liedjes lijken inderdaad gelijk aan de albumtitel uit een unieke blek te komen. Er kan gerust worden vastgesteld dat de man zijn eigen muzikale wereld vormt.

Het album is het eerste volledige solo voor de man die ‘normaal’ gitarist is bij de Zweedse black metal band Tribulation. Deze band bracht inmiddels vijf albums en twee e.p.s uit vol zware muziek geïnspireerd op het bovennatuurlijke en occulte.   

Nu op eigen kracht beweegt Hultén zich ook door wat mystieke sferen. Alsof hij als die vreemdeling in het desolate gebied de luisteraar uitnodigt om plaats te nemen bij een kampvuur, midden in de nacht, alleen omring door de sterren aan de hemel. Eenmaal plaatsgenomen vertelt hij met gitaar (hier en daar ondersteund door lichte elektronica) over eeuwenoude verhalen over gevaar, avonturen, spiritualiteit en wedergeboorte.

Het muzikale gebied dat hij hierbij doorkruist is wel vergelijkbaar met devote hemelbestormers als Nick Cave en David Eugene Edwards. Qua muzikale begeleiding doet zijn werk met momenten ook denken aan Nick Drake of Suf Jan Stevens. Overwegend rustiek en zacht kruipt hij bijna in het hoofd van de luisteraar. Langzaam ontstaat een trance, zeker als het gitaarwerk hier en daar psychedelische tinten aanneemt. Het album verwordt daarmee tot een (zeer prettige) koortsdroom.

Hultén debuteert zomaar even met een uitstekend album. Dit is zeker een artiest die de komende jaren interessant materiaal zal blijven uitbrengen. Als je nu al zo ijzersterk tevoorschijn kan komen ….. wie weet wat er nog komt!

Tracklist:
01. A Dance in the Road
02 .The Mountain
03. Next Big Day
04. The Call to Adventure
05. Wasteland
06. Outskirts
07. Holy Woods
08. Where Devils Weep
09. The Fleeting World
10. Östbjörka Brudlåt
11. The Roses
12. Deep Night

Website: Jonathan Hultén