GravelRoad – Crooked Nation
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Knick Knack Records
Releasedatum: 2020

Tekst: Peter Marinus

Als je van rauw schurende bluesrock houdt, zou ik zeker het achtste album van GravelRoadeens gaan beluisteren. Deze band komt uit Seattle en bestaat uit Stefan Zillioux (zang, gitaar), Marty Reinsel (drums), Jon Kirby (gitaar, zang) en Joe Johnson (bas). Voordat de band onder eigen naam aan de bak ging fungeerde ze als begeleidingsband van T-Model Ford met ie ze twee albums opnamen.

Hun achtste album is geproduceerd door de gerenommeerde producer Jack Endino (o.a. van Soundgarden en Mudhoney faam). En het album begint gelijk al met met het schurende en funky Got Me Movin’. Bluesrock met smerig fuzzende grooves en een brandende slidegitaar.
Crooked Nation Blues begint daarna breekbaar en dreigend en gaat al snel over op dreigende hoekige, lome bluesrock met een hard snijdende slidegitaar en wederom een vieze fuzzlaag.
In Got You On My Mind treedt Dustin Arbuckle aan op de huilende en brullende harmonica. Hey Hey Hey is een lome boogie met een hoog Canned Heat gehalte met een landerig sfeertje en een schurende slidegitaar.
In Downtown zorgt de saxofoon van Kellie EVerett voor een Morphine-achtig sfeertje in een smerige blues, die ook herinneringen oproept aan “Hurt” van the Stooges. Dat Stooges geluid is zeker aanwezig in de hoekig pompende rocker OC met absurdistische “ta ta ta ta” teksten.
Cosmic Flowers is een een langzame schroeiende blues met de gemene slidegitaar in de hoofdrol. GravelRoad rockt in Come Back Baby iets luchtiger op een haast Creedence Clearwater Revival-achtige swamprock manier. Het lui schurende, funky What’s In A Name zit boordevol hard zoemende fuzzgitaar riffs.
Tenslotte zorgt de sax van Kellie Everett in de afsluiter Brown Treasure voor een stroperig traag Morphine geluid.

GravelRoad is een band, die de liefhebbers van het ongepolijste bluesgeluid zeker zal aanspreken!

Tracklist:
01. Got Me Movin’
02. Crooked Nation Blues
03. Got You On My Mind
04. Hey Hey Hey
05. Downtown
06. OC
07. Cosmic Flowers
08. Come Back Baby
09. What’s In A Name
10. Brown Treasure

Website: GravelRoad