Recensie: Marillion – Somewhere Else

 

Marillion – Somewhere Else
Format: 2Vinyl LP / Label: Kscope
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Een juweel!

Voor diegene die denkt dat de afbeelding hem bekent voorkomt, die heeft gelijk. Enkele jaren geleden verscheen er van de jazz band ‘Weather’ Report ook een album met dezelfde afbeelding. De hoes misschien als een metafoor voor de muzikale inhoud. Zoiets als dat beide bands alsmaar nieuwe muzikale vergezichten tonen.

Het album verscheen oorspronkelijk in 2007. Enkele maanden geleden verscheen het opnieuw, nu op vinyl. Deze heruitgave kent op kant 4 enkele live nummers als bonus, waarschijnlijk om zo alle kanten van de platen vol te krijgen.

Zoals bekend was ooit Fish de zanger van Marillion, hij verliet de band in 1988. Sindsdien neemt Steve Hogart de vocale honneurs waar. Nu komt het wel vaker voor dat een band een wisselende bezetting kent maar de ontwikkeling doormaakte zou bijna reden zijn voor een naamsverandering. De gehanteerde stijl is zo anders alsof je een totaal andere groep hoort.

Het zware wat barok-achtige geluid van vroeger is weg. Qua stijl valt Marillion sinds begin deze eeuw meer te plaatsen naast Radiohead. De elektronica voert de boventoon in liedjes die als een soort doolhof in elkaar zitten. Net als je denkt het einde te hebben bereikt neemt de muziek net weer een andere wending. Een soort progrock met jazz tinten. Een tweede overeenkomst met Weather Report!   

Samen met de heruitgave van het eerdere ‘Marbles’ is nu een tweede juweel weer verkrijgbaar. En dan verschijnt ook nog de klassieker ‘Fugazi’ opnieuw. Gouden tijden voor de echte fans.

Tracks:
LP1
01. The Other Half
02. See It Like A Baby
03. Somewhere Else
04. Thankyou Whoever You Are
05. Most Toys
06. The Last Century For Man
07. Faith

LP2
01. A Voice From The Past
02. No Such Thing
03. The Wound
04. The Other Half (Live Bonus Track)
05. Somewhere Else (Live Bonus Track)
06. A Voice From The Past (Live Bonus Track)

Website: https://www.marillion.com/