Recensie: Marillion – Marbles

 

Marillion – Marbles
Format: 3Vinyl LP / Label: Kscope
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Een fantastische plaat

Nieuwe heruitgave van dit latere werk van Marillion. Verspreid over drie schijven vinyl is dit hun succesvolste album uit de jaren nul. Wat meteen opvalt is de schitterende verandering van de hoes. Van het wat sobere beeld van een jongen met twee knikkers voor zijn ogen is er nu gekozen voor verschillende afbeeldingen verspreid over het album. De felle kleuren zijn een mooi contrast tegen het zwart van de basis afbeelding. Haast ook een metafoor over de muzikale inhoud. Donkere liedjes die door de vele muzikale bochten nooit topzwaar worden.

Een band als deze kende (naast twee zangers) op muzikaal gebied veel hoogte als dieptepunten. Van meesterwerken als ‘Misplaced Childhood’ en ‘Brave’ moesten ze uiteindelijk hun tournees en platen laten voorfinancieren door hun eigen fans. Langzaam nam het succes aan begin van deze eeuw weer toe. Of dit nu het heilige vuur weer in de band ontstak weet ik niet maar dit album is in ieder geval een nieuwe klassieker.

Het album wordt gekenmerkt door een mate van vormloosheid. Als in dat veranderingen van toon en klankkleur volledig onverwacht komen. Meestal onlogisch maar misschien daarom ook wel zo prettig. De vele bochten die de liedjes nemen maken dat er constant een onderhuidse spanning aanwezig is.

Dat de zang in ‘The Invisible Man’ op het hoogtepunt van het nummer vals gezongen uit de bocht vliegt maakt het experiment compleet. Melodieuze schoonheid versus ruwe momenten van veranderingen maken een fantastische plaat. Een die je moet blijven luisteren om de vele juweeltjes  en bijzondere momenten te ontdekken.

Tracklist:
LP1
01. The Invisible Man
02. Marbles [Part 1]
03. Genie
04. Fantastic Place
05. The Only Unforgivable Thing
06. Marbles [Part 2]

LP2
01. Ocean Cloud
02. Marbles [Part 3]
03. The Damage
04. Don’t Hurt Yourself
05. You’re Gone

LP3
01. Angelina
02. Drilling Holes
03. Marbles [Part 4]
04. Neverland

Website: https://www.marillion.com/