Recensie: Manic Street Preachers – The Ultra Vivid Lament

 

Manic Street Preachers – The Ultra Vivid Lament

Manic Street Preachers – The Ultra Vivid Lament
Format: CD – LP – Digital / Label: Columbia – Sony Music
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Covid-19 + Abba

Volstrekt logisch dat, een wereldgebeurtenis zoals de pandemie, terugkomt in de kunsten. Ook de artiesten hebben de periodes van afstand en lockdown ervaren. Onvermijdelijk dat zij hier ook door zijn beïnvloedt. Zo ook voor de heren van de Manic Street Preachers. Een mooi toeval dat hun album verschijnt in de periode waarin de maatregelen langzaam verdwijnen. De wereld gaat weer open en hun stevige, melodische rock kan daarbij de soundtrack zijn.  

Thematisch waren de Preachers altijd al bezig met de begrippen gerechtigheid en vrijheid. Politiek waren ze altijd al links georiënteerd.

Denk hierbij ook aan de grote hit If You Tolerate This, You’re Childen Will Be Next. Op dit album komt het sociale engagement met name naar voren in de tekstuele verbazing over de veranderde wereld waarin we plots allemaal leven. Waarbij alsmaar de zekerheid wordt uitgesproken dat er ergens in de toekomst betere tijden komen. Een insteek die de stevige liedjes tot hoopgevende anthems maakt.  

Onveranderd hanteert de band haar eigen stijl van stevig gitaarwerk en grote refreinen. Nieuw op dit album is het gevoel voor melodie. Het toetsenwerk doet hierbij geregeld denken aan ABBA. Zoals ooit bij de dames en heren uit Zweden maken de koortjes en herhalingen juist de liedjes meteen een plek in je hoofd en hart vinden!

En juist dit aspect maakt het album een van de betere albums die de ‘Preachers’ hebben uitgebracht.

Tracklist:
01. Snow In Sapporo
02. Orwellian
03. The Secret He Had Missed (Feat Julia Cummings)
04. Quest For Ancient Colour
05. Don’t Let The Night Divide Us
06. Diapause
07. Complicated Illusions
08. Into The Waves Of Love
09. Blank Diary Entry (Featuring Mark Lanegan)
10. Happy Bored Alone
11. After Ending

Website: https://www.manicstreetpreachers.com/