Recensie: Kyle McKearney – Down-Home

 

Kyle McKearney - Down Home

Kyle McKearney – Down-Home
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Gerrit Schinkel

De tegenwoordig in Calgary, Alberta, woonachtige Canadese singer-songwriter Kyle McKearney is geboren en getogen in Fort St. John, een stadje in de westelijke provincie British Columbia. Daar ontstaat ook zijn liefde voor de country- en bluegrassmuziek.

Hij speelt met zijn broer in verschillende niet al te succesvolle bandjes en is ook gedurende zes maanden in 2019 te horen en te zien in de rockmusical “We Will Rock You”, de bombastische musical gebaseerd op de muziek van Queen. Hij treedt hiermee op in steden als Los Angeles, Las Vegas, Denver en New York City.

Maar Kyle McKearney miste zijn familie en is muzikaal teruggekeerd naar zijn geliefde country-/Americana roots. Onder leiding van producer Russel Broom is hij de studio ingedoken en met een aantal voortreffelijke begeleiders zijn eerste soloalbum opgenomen. Dit debuutsoloalbum, met de toepasselijke titel ‘Down-Home’, is op 1 oktober jl. uitgebracht.

Devil Water is een lekker in het gehoor liggende melodieuze opener, met een mooi akoestisch begin waarna de sterk spelende band volop mee gaat doen. Fraai zijn daarna de licks van Mitch Jay (banjo, dobro) in het stevige swampy rockende Keepin’ It Simple.

Each And Every Day, met pedal steel en backing vocals, is prima uptempo Americana in de beste traditie van Tom Petty. In het prachtige akoestische liefdesliedje Annie is vooral de duozang van Kyle met echtgenote Sara een lust voor het oor.

Tough Or Die is een song, afwisselend ingetogen en steviger, met soms uitbundige zang. Mooi zijn weer de (backing) vocals van Sara McKearney in de fraai geïnstrumenteerde ballad Celebrating. Ol’ Rock And Roll Song rockt weer lekker weg.

Het mooiste wordt voor het laatst bewaard, want met de schitterende akoestische ballad Sweet Summer Rain wordt het album voortreffelijk en fluitend afgesloten.  

Conclusie:
Mijn eerste kennismaking met Kyle McKearney is me uitstekend bevallen. ‘Down-Home’ is een prima debuutalbum.

Tracks:
01. Devil Water
02. Keepin’ It Simple
03. Each And Every Day
04. Annie
05. Tough Or Die
06. Celebrating
07. Ol’ Rock And Roll Song
08. Sweet Summer Rain

Line-up:
Kyle McKearney – zang, gitaar
Mitch Jay – pedal steel, mandoline, banjo, dobro, akoestische gitaar
Lisa Jacobs – bas
Lyle Mulzan – drums
Sara McKearney – zang

Website: http://imkylemckearney.com/