Recensie: Malcolm Holcombe – Tricks Of The Trade

 

Malcolm Holcombe - Tricks of the Trade

Malcolm Holcombe – Tricks Of The Trade
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Need To Know Music
Release: 2021

Tekst: Bert van Kessel

Een weergaloze performer die uitblinkt in betrokkenheid en intensiteit

Stel je de rokerige kroeg voor. Op het podium de artiest, Tom Waits, die met zijn rasperige stem de zelfkant van de maatschappij bezingt. Je benut de pauze om wat bij te komen van de intensiteit. Maar net als je denkt dat het maximum aan urgentie  is bereikt, betreedt daar Malcolm Holcombe het podium en zet er nog een paar tandjes bij en gaat nog wat dieper de poel des verderfs in.

Ongekende passie en  gedrevenheid kenmerken zijn voordracht. Hij is enorm betrokken bij zijn onderwerpen en als ex-dakloze ex-verslaafde weet hij maar al te goed waar hij over zingt. Het is bijzonder knap dat hij deze kenmerkende passie weet te behouden op zijn studio-albums, en zo ook op dit nieuwe album, het zal zijn zestiende zijn.

Zijn getrouwe metgezellen, Dave Roe en Jared Tyler die al jaren met hem werken, vullen hun bijdragen zodanig in dat Malcolms stem en stijl optimaal tot hun recht komen. De zoon van Dave Roe, Jerry,  drumt en er zijn mooie bijdragen van Mary Gauthier en Jaimee Harris op achtergrondvocalen.

Bijzonder fraai is de cello van Ron de la Vega in het ontroerende prijsnummer Lenora Cynthia, waarin Malcolm Holcombe op geheel eigen wijze de liefde bezingt, althans dat denk ik! Het is prettig, gezien zijn rasperige stem, dat de teksten zijn bijgevoegd. Maar zelfs dan is zijn poëtische ‘stream of consciousness’ moeilijk te volgen.

Malcolm Holcombe is doordrenkt van sociale betrokkenheid en als een hedendaagse Woody Guthrie stelt hij de wantoestanden in de wereld aan de kaak, in de overtreffende trap van woke . In het merendeel van de liedjes bezingt hij het ,vaak tragische, lot van de minder bedeelden, zoals de vluchtelingenfamilies, gescheiden aan de grens, maar vooral armoede wringt zich steeds weer op de voorgrond zoals  in het bittere On Tennessee Land, waarin hij verzucht:

i’d rather be poor

honest to God

than a rich lyin’ son of a bitch

for a boss

Vaak druipt het venijn ervanaf. Bijvoorbeeld in zijn tirade tegen Trump in Crazy Man Blues:

aint it nice being white

in a president suit

you never think twice

with the crazy man blues

Malcolm Holcombe is de karikatuur van grommende dakloze ver ontstegen en profileert zich hier wederom als een enorm bezielde singer/songwriter en weergaloze performer die uitblinkt in betrokkenheid en intensiteit.

Tracks:
01. Money Train
02. Misery Loves Company
03. Into the Sunlight
04. Crazy Man Blues
05. Your Kin
06. Damn Rainy Day
07. Higher Ground
08. Good Intentions
09. On Tennessee Land
10. Lenora Cynthia
11. Tricks of the Trade
12. Windows of Amsterdam CD-ONLY BONUS TRACK
13. Shaky Ground

All songs by Malcolm Holcombe

Website: https://www.malcolmholcombe.com/

Malcolm Holcombe (photo by Marta Rodriguez)
photo by Marta Rodriguez