Review: John Mayer – Sob Rock

 

John Mayer – Sob Rock
Format: CD – LP – Digital / Label: Columbia Records
Release: 2021

Tekst: Paul Op den Kamp

Het grijze gebied tussen Eric Clapton en Dire Straits

Vanaf de albumhoes kijkt John Mayer wat zwoel in de camera. Het letter type in de titel en het kleurgebruik van zijn omgeving iets van eind jaren tachtig, begin jaren negentig. Waarmee hij zich lijkt te willen plaatsen tussen grootheden als Springsteen, Chris Isaak of Don Henley. Muzikaal gezien klinkt zijn ‘Sob Rock’ echter meer als het werk van Dire Straits en Eric Clapton uit die tijd.

Om nu te zeggen dat ‘Brothers in Arms’ of ‘Behind The Sun’ de beste platen van Knopfler en Clapton waren gaat wat ver. Het zijn prima albums die wat werden overschaduwd door het misschien wat onbedoelde commerciële productionele tintje dat er om heen hing. Dan nog gekoppeld aan de persoonlijke misère die de beiden heren moesten overkomen. Het eindresultaat was toen in ieder geval enkele prachtnummers die wat verloren gingen tussen de nodige opvulling. Het geheel luistert misschien lekker weg maar daarmee is ook alles gezegd.

Of er iets aan de hand is in het leven van John Mayer, geen idee. Maar hij lijkt haast hetzelfde euvel te hebben. Hits als Last Train Home en Shot In The Dark vallen positief op tussen de andere nummers. Waarbij hij dan ook consequent twee ideeën blijft volgen.

Waar de prijsnummers aanstekelijk worden voortgestuwd met synthesizers switch hij vervolgens naar een J. J Cale-achtig minimalisme. Een poging tot een soort idee van hybride album dat jammer genoeg mislukt. Los van elkaar misstaan de liedjes niet maar zo naast elkaar gepropt gaat het mis. Wat saai en anoniem kabbelt het album voorbij.

Nu wisten zowel Clapton en Knopfler zich na dit dieptepunt te revancheren. Dus moeten we als muziekliefhebbers maar uitkijken naar het volgende werk van John Mayer. Voor nu rest het eindoordeel: een (zwakke) voldoende.

Tracklist:
01. Last Train Home
02. Shouldn’t Matter But It Does
03. New Light
04. Why You No Love Me
05. Wild Blue
06. Shot In The Dark
07. I Gues I Just Feel Fine
08. Til The Right One Comes
09. Carry Me Away
10. All I Want Is To Be With You

Website: https://johnmayer.com/