++++Maarten Heijmans & Band - Ramses

Maarten Heijmans & Band – Ramses
Format: CD – LP – Digital / Label: Flying V Management
Releasedatum: 29 november 2019

Tekst: Paul Op den Kamp

Ramses Shaffy is op 1 December jongstleden al weer tien jaar dood. Gestorven na een leven vol liedjes, drank en leven. Met name dat laatste lijkt een vereist onderdeel te zijn om de man en zijn liedjes goed te begrijpen. Leven in de breedte en genieten van alles wat je overkomt. Met deze instelling stormde hij begin jaren zestig op ons netvlies. En ging nooit meer weg. Alsof er met zijn debuut plots kleur kwam in het leven. Het grauwe zwart-wit van de jaren vijftig doorbroken voor een veelkleurig nieuw spectrum.

Dezelfde uitbarsting gebeurt van de hoes van dit album naar de muzikale inhoud. Waar acteur Maarten Heijmans (die Ramses vertolkte in de gelijknamige TV serie) wat bozig in donkere tinten naar de luisteraar loert, spat de muziek in velerlei tinten uit de speler. Een boeket van drukke, vrolijke tinten met hier een daar een blauw, melancholisch randje.

Qua stijl en soort muziek is dit absoluut geen gewone ‘tribute’. De teksten van Ramses worden tegen een woest pallet van totaal andere muziek gedrukt. Denk Rufus Wainwright, Radiohead, Beirut en Ray Lamontagne. Wereldse invloeden die bijhorende teksten eindelijk de ruimte geven die ze verdienden. Leg het origineel van ‘Laat Me’ in al haar levenslied romantiek naast de desolate levenshaat in deze nieuwe versie. Waar de dronkenlap in de eerste versie nog enigszins de pretentie kan uitdragen alles onder controle te hebben, is in de nieuwe versie iedere hoop definitief verloren. De drank voert het spel tot zijn einde. De hoofdpersoon reddeloos verloren.

Tracklist:
01. Sammy
02. Heerlijk!
03. Laat Me
04. ‘K Had Jou Als Een Deur Achter Me Dichtgedaan
05. Nannis
06. Jij Bent Nu Daarbinnen
07. Slaapliedje
08. Als Je Niet Bij Mij Bent
09. 5 Uur
10. We Leven Nog
11. ’T Is Stil In Amsterdam
12. Zing,Vecht,Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder
13. Wij Zullen Doorgaan

Website: Maarten Heijmans