Recensie: Lynyrd Skynyrd – Live at Knebworth ‘76

 

Lynyrd Skynyrd - Live At Knebworth '76

Lynyrd Skynyrd – Live at Knebworth ‘76
Format: CD+DVD / CD+Blu-ray / 2LP+DVD
Label: Eagle Rock Entertainment
Release: 2021
Tekst: Danny van den Deijssel

We schrijven 21 augustus 1976, Knebworth, Engeland. Voor de derde keer op rij wordt er een muziekfestival georganiseerd in Knebworth Park een stukje ten noorden van London. Dit jaar zouden de Rolling Stones de hoofdact zijn.

Waar eerder op de dag het publiek nog niet heel warm liep voor 10CC of Don Harrison was dit duidelijk anders bij Lynyrd Skynyrd. Aldus de overlevering die her en der terug te vinden is speelden zij een fantastische set voor het Engelse publiek. Reden genoeg om dit album dus maar eens te beluisteren. Bijkomend voordeel is dat het concert ook gefilmd is en deze als extra is toegevoegd aan de release, dus we kunnen dubbel genieten van beeld en geluid.

In 1976 hebben we nog te maken met de originele of klassieke line-up van deze band. Dus met Ronnie van Zandt op vocals en Steve Gaines op gitaar die een jaar later samen met honkette Cassie Gaines en assistent roadmanager Dean Kilpatrick tragisch om het even zouden komen bij een vliegtuigcrash. De band stopt hierna om na tien jaar toch terug te keren met de broer van Ronnie, Johnny op vocals.

Naast Ronnie en Steve zijn Allen Collins (gitaar), Leon Wilkeson (bas), Artimus Pule (drums) en Billy Powell (keyboard) van de partij. De band heeft eerder dit jaar hun vierde studioalbum, ‘Gimme Back My Bullets’, uitgebracht en is op wereldtournee om het album te promoten.

Op deze registratie staan alle nummers die ze die dag speelden waaronder natuurlijk de bekendste nummers Sweet Home Alabama en een bijna 14 minuten durende versie van Free Bird. Het is een prima live registratie en met de beelden erbij zeker het genieten waard. Ook de beeldkwaliteit is uitstekend voor 1976 en laat een band zien in optima forma.

Verder is er nog een extraatje toegevoegd aan de DVD, de film If I Leave Here Tomorrow die in 2018 werd gemaakt. Feitelijk een documentaire van ruim anderhalf uur over de band. Deze laat vooral veel zien van de periode van oprichting tot het overlijden van Ronnie, maar ook leden van na die tijd komen aan bod. Een leuke toevoeging voor diegene die deze film nog niet eerder hadden gezien.

Tracklist
01. Workin’ For MCA
02. Ain’t The One
03. Saturday Night Special
04. Searching
05. Whiskey Rock-a-Roller
06. Travelin’ Man
07. Gimme Three Steps
08. Call Me The Breeze
09. T For Texas
10. Sweet Home Alabama
11. Free Bird