Recensie: Ben Poole & Guy Smeets – Acoustic Duo Live

 

Ben Poole & Guy Smeets – Acoustic Duo Live

Ben Poole & Guy Smeets – Acoustic Duo Live
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Roelof Passies

Wat een duo is dit. Natuurlijk zijn ze beide bekend in de blues scene en hebben ze al heel wat keren samen opgetreden. Vorig jaar is dit stuk opgenomen in Groesbeek tijdens een optreden in het Bluesmoose Café en nu uitgebracht als album. En in deze tijden een live album opnemen en uitbrengen is op zich al uniek.

Eerst een korte introductie van de beide heren. Ben Poole is afkomstig uit de UK en nog maar 31 jaar, maar heeft al veel machtig mooi werk op zijn naam staan. Vooral zijn virtuoze gitaarwerk en rauwe stem, maar soms ook met veel soul, vallen op. Hij reist veel door Europa om met zijn eigen band of met andere gitaristen op te treden.

Zo ook met Guy Smeets. Onze Nederlandse gitaarheld. Nog maar 23 jaar en dan al zo kunnen spelen is werkelijk  ongekend. Lead-gitarist bij verschillende bands van onder andere  AJ Plug en Phil Bee.  Hem zien spelen en je bent verkocht. Fenomenaal. Ondergetekende heeft het genoegen gekend om dit een aantal keren mee te maken.

Het openingsnummer Let’s Go Upstairs is een nummer van Ben Poole himself. Het begint met een opzwepend gitaarintro waarna het ritme erin komt. En eigenlijk blijft dat het hele album doorgaan. Je kunt niet meer stil blijven zitten. Geweldig hoe deze twee heren kunnen tokkelen en rammen op hun akoestische gitaren!

Het publiek is tijdens de nummers muisstil maar na afloop volgt steeds een daverend applaus. Het nummer Take It No More is ook van Ben Poole met een fantastisch instrumentaal gedeelte.

It Doesn’t Have To Be That Way is een wat gevoeliger nummer met een Spaans intro op gitaar. Een love-ballad, zeer soulful en mooi gebracht. Dit nummer geeft het album net iets meer variatie. En soms is dat gewoon even nodig, beetje gas terug nemen.

Het nummer Going Up The Country is een cover van Canned Heat. Het origineel is volledig op zijn kop gezet. De aanstekelijke dwarsfluit in het origineel is vervangen door waanzinnig gitaarspel.

Dan volgen nog een stel covers van onder andere James Morrison en Albert Collins. Vooral Too Tired van laatstgenoemde is van ongekende klasse. Na nogmaals een gitaarduel maken ze zich op voor een slotmedley met daarin stukken van Michael Jackson, Jimmy Hendrix en Deep Purple. Prachtig aan elkaar gesmeed met daartussen riffs van Nirvana en U2.

Samenvattend; een heel mooi album. Voor een live album ook nog eens van zeer goede geluidskwaliteit. Als je een beetje van blues houdt en van gitaarmuziek, is het een must om dit album aan te schaffen.

Als opmaat naar een bezoek van een live concert van beide heren…… nadat je dit album hebt beluisterd is dat het enige wat je zou willen wensen in deze tijd!

Tracklist:
01. Let’s Go Upstairs
02. Take It No More
03. It Doesn’t Have To Be That Way
04. Going Up The Country
05. Nothing Ever Hurt Like You
06. Too Tired
07. Gitar Duel
08. Medley

Website:
Ben Poole
Guy Smeets