Recensie: Harold Melvin & The Blue Notes – Doo Wop Days And Their Journey To The Top 1953-1962

 

Harold Melvin & The Blue Notes – Doo Wop Days And Their Journey To The Top 1953-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Harold Melvin & the Blue Notes zullen voor altijd bekend zijn als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het Philly soul geluid van de jaren 70 en doordat Teddy Pendergrass de leadzanger was.

Ver voor de succesjaren van deze soulgroep ook al actief maar dan als the Blue Notes. De groep werd in 1954 opgericht door Harold Melvin, die overigens nooit de leadzanger van de groep was.

In de beginjaren hield de groep zich vooral bezig met doo wop en af en toe voorzichtig wat rhythm & blues.

Over de bezetting van de groep in deze beginjaren heerst nogal wat onduidelijkheid. Ook door het feit dat er in die tijd nog meer zanggroepen de bandnaam the Blue Notes hadden.

Zodoende is het dus onduidelijk of de eerste twee nummers van deze verzamelaar, Too Hot To Handle en If My Heart Could Only Talk, daadwerkelijk van the Blue Notes van Harold Melvin afkomstig zijn.

De eerste single van the Blue Notes, If You Love Me (Really Love Me) staat er in elk geval op. Een intiem deinend doo wop nummer uit 1956, dat het niet verder bracht dan een regionale hit.

De eerste echte hit, My Hero uit 1960, is een bombastisch, haast Phil Spectoriaans doo wop nummer met prima zang.

If It’s Our Destiny is een diepe soulvolle ballad met kraakheldere hoge leadzang.

https://youtu.be/-e_YUIp91Ug

Er werd ook gerockt door the Blue Notes zoals in het uitbundige A Good Woman, het hilarische Hey Doc en de rauwe rhythm & blues van W-P-L-J (White Port & Lemon Juice).

Er staan twee nummers op het album van Todd Randall, waarbij the Blue Notes vocale bijstand leveren.

Af en toe zijn de nummers gevaarlijk gepolijst zoals in de twee Kerstnummers en het oubollige Devoted To You. Daarentegen word je van nummers als het huppelende Wagon Wheels en de uitzonderlijk mooi gezongen ballad Blue Star weer erg blij.

In 1962 vielen the Blue Notes uiteen waarna Harold Melvin weer een nieuwe Blue Notes line-up samenstelde. In 1970 kwam Teddy Pendergrass als leadzanger de band versterken en de rest is geschiedenis…

Het is mooi om te horen hoe de beginjaren van Harold Melvin & the Blue Notes klonken…

Website: Jasmine Records