Recensie: Suzi Quatro – The Devil In Me

 

Suzi Quatro - The Devil In Me

Suzi Quatro – The Devil In Me
Format: CD -Lp  / Label: SPV – Steamhammer Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De (iets) ouderen onder ons zullen zich het moment waarschijnlijk nog wel kunnen herinneren, dat zij Suzi Quatro in Toppop zagen verschijnen. Het stoere opdondertje gehuld in een ver opengeritst leren kruippakje en met een brutaal rockend glamrock geluid.

Vele heerlijke dromen waren het gevolg…

Suzi komt oorspronkelijk uit Detroit, Michigan en begon met haar zusjes in de band the Pleasure Seekers.

Pas nadat zij onder de hoede van het Britse RAK label kwam brak Suzi pas echt door met haar hard rockende glamrocknummers, die van grote invloed zijn geweest voor latere vrouwelijke artiesten zoals the Runaways en dan met name Joan Jett.

Het feit, dat Suzi ineens overschakelde op aalgladde popmuziek, onder andere via duetten met Smokie zanger Chris Norman, voelde bij vele rockliefhebbers als een soort van verraad.

Door de jaren heen bracht Suzi nog flink wat albums uit, die eigenlijk onopgemerkt bleven bij het grote publiek. Daar moet nu dan maar eens een eind aan komen want met haar nieuwste album bewijst Suzi dat ze weer helemaal terug is.

Geholpen door haar zoon Richard Tuckey is Suzi zich weer op de rock gaan richten. Rock waarin een spannende mix van glamrock en bluesrock te horen is.

In The Devil In Me laat Suzi gelijk horen dat het rocken nog steeds in haar bloed zit. Haar stem blijkt niet te veel te lijden te hebben gehad want nog steeds klinkt ze rauw, brutaal en uitdagend.

Hey Queenie is een hoekig funky bluesrocknummer met lekker gemeen gitaarspel. De Diddley beat wordt van stal gehaald in de aanstekelijke rocker Betty Who met een vocale gastrol voor nog zo’n “natte rock droom”, Cherie Currie van the Runaways.

Het geluid van Kim Wilde in haar beginperiode (met name “Kids In America”) is terug te horen in de staccatorocker You Can’t Dream It. In My Heart And Soul gaat Suzi op de diepe soultoer en die stijl lijkt haar toch iets minder goed te liggen.

Suzi doet waar ze goed in is, bonkend rocken in in de rauwe glamblues van Get Outta Jail met een rauwe intensiteit a la Rag ‘n’ Bone Man.

De blues klinkt lui en rockerig in de nachtclub blues Isolation Blues. I Sold My Soul klinkt als garageblues en is een spetterende haast White Stripes-achtige rocker.

Het album eindigt zoals ik het graag wil. Rockend a la “Can The Can” in het pompende Motor City Riders.

Suzi Quatro is weer helemaal terug en overtuigt met haar nieuwe album.

Zou het raar zijn om te dromen over een inmiddels 70-jarige vrouwelijke rocker?

Tracklist:
01. The Devil In Me
02. Hey Queenie
03. Betty Who
04. You Can’t Dream It
05. My Heart And Soul
06. Get Outta Jail
07. Do Ya Dance
08. Isolation Blues
09. I Sold My Soul
10. Love’s Gone Bad
11. In The Dark
12. Motor City Riders

Website: Suzi Quatro