Long Distance Calling – How Do We Want To Live?
Format: CD – Vinyl – Digital / Label: Lixo Urb – InsideOut Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Het gevaar van instrumentale rockalbums is vaak, dat het album of te saai of juist volgepropt wordt met allerlei breaks en wendingen waardoor er een ware overdaad aan muzikaal avontuur ontstaat.

Daar hoef je je echter bij het nieuwe album van de uit Munster, Duitsland, afkomstige band Long Distance Calling geen zorgen over te maken.

Hun muziek valt onder te brengen in de progmetal hoek, terwijl er ook de nodige klassieke prog invloeden te horen zijn. Het ontbreken van zang heeft de band opgevangen door de nodige spoken words samples in hun muziek te integreren.

De sfeer op het album is voor het merendeel donker en somber. Niet zo gek als je weet dat de band het op het album heeft over observaties van de wereld, het menselijk ras en de toekomst. Zaken die niet direct tot vrolijkheid oproepen!

De band bestaat uit David Jordan (gitaar), Florian Fluntmann (gitaar), Jan Hoffman (bas) en Janosch Rathmer (drums).

Het album opent met Curiosity (Part 1), dat begint met donkere synthesizerklanken en “Curiosity is a real bastard” spoken wordsamples. Langzaam zwelt het nummer dreigend aan en gaat over in Curiosity (Part 2). Hier vallen de drums zwaar beukend in en sluit een hard snijdend gitaar aan. Het nummer gaat over in zwevende progrock met priemend gitaarwerk en drums die een dwingend mars ritme neerleggen. Dat afgewisseld met loodzware logge gitaarriffs. Een behoorlijk avontuurlijk nummer dus!
Na een intro met hoekig hakkende drums en bas gaat Hazard als een mix van progrock en 80’s wave verder in Hazard , een nummer waarin het geluid van Rush ook nooit ver weg is.
Voices opent op een haast Kraftwerk-achtige wjze met een blubberende pulserende synthesizer om vervolgens in een zeer sfeervol zwevend, haast Pink Floyd achtig nummer verder te gaan waar later ook nog eens loodzware gitaarriffs bijkomen. Fail/Opportunity is een een nummer met een aangenaam, haast ambient, ontspannen sfeer met een sfeervollle gastbijdrage van een cellist.
Immunity klinkt als een venijnige versie van Pink Floyd waarna de Pink Floyd invloeden ook opduiken in Sharing Thoughts. Een loom pompend nummer.
Beyond Your Limits is het enige vocale nummer van het album. Eric A. Pulverich van de band Kyles Tolone zorgt voor prima zang in een fel pompend progmetal nummer.
Na het zeer donkere, tegen industrial aanleunende, True/Negative wordt het album zwevend afgesloten met Ashes.

Dit instrumentale album van Long DIstance Calling is absoluut niet saai en is een perfect avontuurlijk progmetal album geworden!

Tracklist:
01. Curiosity (Part 1)
02. Curiosity (Part 2)
03. Hazard
04. Voices
05. Fail/Opportunity
06. Immunity
07. Sharing Thoughts
08. Beyond Your Limits
09. True/Negative
10. Ashes

Website: Long Distance Calling