+Little Steven - Freedom – No Compromise (Deluxe Edition)

Little Steven – Freedom – No Compromise (Deluxe Edition)
Format: CD – Digital / Label: Wicked Cool Records
Release: 2019

Tekst: Peter Marinus

Dit Little Steven album maakt onderdeel uit van de overzichtsbox ‘Rock ‘N’ Roll Rebel – The Early Years’ maar is ook afzonderlijk verkrijgbaar. Het gaat hier om het album ut 1987 waarop Springsteen compaan Little Steven het dit keer zonder zijn Disciples Of Soul doet.
Steven Van Zandt was in 1985 de initiatiefnemer van het “Artists Against Apartheid” project, dat een dikke hit scoorde met “Sun City”. Op het album van dat collectief liet Steven zich omringen door de nodige grootheden uit de funk, electro-funk en hip-hop en het geluid van dit album uit 1987 heeft het geluid van “Sun City” duidelijk omarmt. Dat werd Steven door de muziekpers niet in dank afgenomen want het “Freedom” album kon rekenen op matige kritieken. Men vond het album te overgeproduceerd!

Ik moet eerlijk zeggen dat dit album niet kan tippen aan de stomende soulrevue van het debuutalbum ‘Men Without Women‘ maar om nu te zeggen dat we hier met een slecht album te maken hebben gaat mij toch echt te ver.

Little Steven liet zich op dit album omgeven door een aantal muzikale kanonnen zoals bassist Doug Wimbosh, bassist T.M. Stevens, toetsenisten Greg Phillinganes en Paul Shaffer en p.Funk legende Bernie Worrell. Wat op dit album duidelijk wordt is dat Steven niet bang is om risico’s te nemen en het avontuur niet uit de weg gaat.

Het soulgeluid heeft op dit album baan moeten maken voor een duidelijk op “Sun City” geïnspireerd electro-funk geluid. Zoals in de opener Freedom. Een diep groovend electrofunk nummer met zowel stevig riffende rockgitaren als borrelende synthesizers. Ook in Trail Of Broken Treaties knallen de funky electroritmes je om de oren. Hier hebben we met een iets meer poppy nummer te maken waarin de synthesizers de overhand hebben. Aanstekelijke dansbare pop dus. Ruben Bladés treedt als zanger aan in Bitter Fruit, een zeer aanstekelijke mix van rock, electrofunk en latinpop. In Bitter Fruit (Cana No Mas Dub) ligt de nadruk meer op de electrofunk met swingende harde drums en percussie en hoekig stotende synthesizers.
Fruta Amarga (12” single version) is nog een versie van het nummer, dit keer geheel Spaanstalig.
No More Party’s is een uiterst funky nummer, dat tegen de hiphop aanleunt en waarin Steven in de huid van Prince lijkt te kruipen. Ook van dit nummer nog twee andere versies. No More Party’s (For Those About To Party) (Rock Mix) is vooral op de stevige rock gericht met een geluid dat richting Living Colour gaat. In No More Party’s (Funky Party Edit) (R & B Mix) doet het geluid aan de electrofunk van Afrika Bambaataa denken. In eerste instantie denk je in Can’t You Feel The Fire te maken te hebben met “Rockit”  an Herbie Hancock maar dit nummer blijkt een stevig rockende mix van electrofunk en rock te zijn.
Bruce Springsteen is te horen in de lome electro-reggae van Native American. Dit nummer overtuigt echter niet doordat het geluid doet denken aan acts als UB40 of Culture Club. Ook Pretoria is een minder nummer. Een popnummer met wat Zuid-Afrikaanse invloeden dat mij te veel aan het werk van Eddy Grant deed denken. Sanctuary overtuigt echter wel weer met zijn mix van stevige rock en electrofunk.
Als laatste bonustrack kom je Vote Jesse In (Jesse Jackson Campaign Song) tegen. Een mix van rock en Afrika Bambaata/Sugarhill Gang-achtige hiphop.

Dit derde album van Little Steven is weliswaar niet zo overtuigend als zijn debuutalbum met The Disciples Of Soul maar is echter nog steeds een overtuigend bewijs van de avontuurlijke kwaliteiten van Little Steven.

Tracklist:
01. Freedom
02. Trail Of Broken Treaties
03. Pretoria
04. Bitter Fruit
05. No More Party’s
06. Can’t You Feel The Fire
07. Native American
08. Sanctuary
09. Bitter Fruit (Cana No Mas Dub)
10. Fruta Amarga (12” single version)
11. No More Party’s (For Those About To Party) (Rock Mix)
12. No More Party’s (Funky Party Edit) (R & B Mix)
13. Vote Jesse In (Jesse Jackson Campaign Song)

Website: Little Steven

+Little Steven -Rock-N-Roll-Rebel-Product-Shot-R